Image

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Bergama Çığırtması, kırçıllı veya mor patlıcanların boyuna çizgili şeritler halinde soyulup, bir ucundan diğer
ucuna spiral şeklinde sürekli döndürülerek bıçakla fazla derin olmayan çizikler atılması ve bütün olarak
zeytinyağında kızartılması sonrasında biberlerinde kızartılarak tuz, sarımsak domates ile bir araya getirilerek fırında
veya ocakta pişirilmesi ile yapılan bir yemektir.
Bergama Çığırtmasına patlıcanların tavaya atıldığında çıkardığı sesten dolayı bu isim verilmiştir. Bergama
Çığırtmasını özel yapan patlıcanların kendine has pişirme tekniği olan bütün bir halde spiral şeklinde sürekli
döndürülerek kızartılması ürünün en önemli ayırt edici özelliğidir.
Bergama Çığırtmasının coğrafi sınırda köklü geçmişi bulunur. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe ve
ekonomisinde önemli yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Üretim Metodu:
Yaklaşık 5 kişilik Bergama Çığırtması üretmek için gerekli bileşenlere ve üretim metoduna aşağıda yer
verilmektedir.

 5 adet ince uzun patlıcan veya 10 adet ince kısa patlıcan ( kırçıllı ya da mor patlıcan)
 500 g biber
 4 g tuz (sos için)
 8 g tuz (patlıcanları bekletmek için)
 10-12 diş sarımsak
 125 ml zeytinyağı

Kırçıllı patlıcan ya da mor patlıcanların yumuşak ve ince olanları seçilir. Patlıcanların sapı kesilerek bütün
patlıcanın boyuna çizgili olacak şekilde şeritler halinde soyulur. Patlıcanların bir ucundan diğer ucuna spiral şeklinde
sürekli döndürülerek bıçakla fazla derin olmayacak şekilde çizikler atılır. Bu işlemin amacı patlıcanın eşit bir şekilde
pişmesi ve sarımsaklı domates sosunu içine çekmesidir. Patlıcanlar 8 g tuz ilave edilmiş 2 litre suda 15 dakika
bekletilir. Biberlerin sapı temizlenerek ortadan ikiye ayrılır. Domatesler söğüş şeklinde doğranır. 10-12 diş sarımsak
temizlenir. Bekletilen patlıcanlar tuzlu sudan arındırılıp kuruması sağlanır. Bir tavaya zeytinyağı koyulur.
Zeytinyağı iyice ısındıktan sonra patlıcanlar dizilir. Zaman zaman çevirmek suretiyle kızartılır. Bir tepsiye alınır.
Biberlerde aynı şekilde kızartılıp tepsiye alınır. Aynı tavaya sarımsaklar atılıp iki, üç kez çevrilir. Söğüş şeklinde
doğranan domateslerde ilave edilir yaklaşık 5 dakika tavada pişirilir. 4 g tuz atılıp altı kapatılır. Patlıcanların üzerine
domatesli karışım eklenir. 200 ℃ fırında 20-25 dakika pişirilir. Ya da patlıcan ve biberler kızardıktan sonra tepsi
kapağı kapalı olarak 7-8 dakika daha ocakta pişirilir. Domatesler yumuşadıktan sonra ocaktan alınır. Ilık veya soğuk
şekilde servis yapılır.

divider

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
Bergama Çığırtmasının coğrafi sınırda köklü geçmişi bulunur. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe ve
ekonomisinde önemli yere sahiptir. Bu sebeplerle üretim aşamalarının tamamı, coğrafi sınırda gerçekleştirilmelidir.