2016 yılının son Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı Bergama Ticaret Odası ev sahipliğinde İzmir Ticaret Odası moderatörlüğünde, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Arman, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Göçüoğlu, Bergama Ticaret Odası Meclis Başkanı Erol Işıldak, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Lütfi Kolat, Levent Akçay, Yönetim Kurulu Üyeleri Tahir Erdoğan, Ali Sarıl, Azam Ziya Güç, Gonca Harman, Meclis Üyeleri, İzmir ilçe ticaret odaları ve borsalarının katılımıyla tarihi mekan Tonoz’da gerçekleştirildi.
Toplantıya ev sahipliği yapan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper ilk sözü alarak gelen misafirlere hoşgeldiniz konuşması yapmasının ardından 15 Temmuz darbe girişimine değinerek şöyle konuştu: “Milletimizin büyük mücadelesi sonucu 15 Temmuz gecesi bir darbe girişimi atlattık. Darbe girişiminin hemen ardından ekonomi dünyası, Sivil Toplum Kuruluşları anında tepkilerini ortaya koydu. Bizler de Bergama Ticaret Odası olarak üyelerimizle, Meclisimizle, Yönetim Kurulumuzla ve personelimizle darbe girişimi karşısındaki tepkimizi çok net şekilde ortaya koyduk.
Darbe girişiminin ekonomimiz üzerindeki etkilerinden bahsetmek gerekirse; Türkiye ekonomisi son beş yıldır zaten yüzde 5 dolayındaki potansiyelinin epey altında büyüyor. Geçen yılın sonlarında biraz toparlanma var gibiydi ama bu yılın ilk yarısında yeniden yavaşlama yaşandı. Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,7 olan ekonomik büyüme oranı bu yılın ilk yarısında yüzde 4,8’e indi. Yaşadığımız darbe girişiminden sonra ise bu oran yapılan araştırmalara göre yüzde 3,6’nın altına inmiştir. OHAL ilanıyla bu belirsizlik durumunun devam edeceği, kısa dönemde iç talebi daha da zayıflatıp ekonomik büyümeyi yüzde 3 oranına kadar çekeceği öngörülmektedir.
Uzun dönemde ise ekonominin nereye doğru gideceğini demokrasiyi güçlendirmek için atılacak adımlar belirleyecek. Bu yönde atılacak doğru ve istikrarlı adımlar ülkemize küresel ortamda güven duyulmasını sağlayıp yatırımları canlandırabilir ve ekonomideki büyümeyi hızlandırabilir. Aksi takdirde ise ekonomideki büyümenin daha da yavaşlaması söz konusu olabilir.
Bu düşüncelerle Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum.”
Ürper aynı zamanda, Kuzey Ege’nin İncileri, KOSGEB Temsilciliği, Selçuk ile Bergama arasında düzenlenen bisiklet etkinliği, Retro Motofes Festivali, ve bu hafta sonu gerçekleşecek olan Türkiye Oryantiring Şampiyonası 1. Kademe yarışları hakkında bilgilendirme yaptı.
Ürper’in konuşmasının ardından söz alan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Organize Sanayi Bölgesinde yapılan büyük yatırımdan bahsederek bu başarıda BOSBİ Yönetimi, Ticaret Odası başkanı, ticaret odası eski başkanları olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak sözlerine şöyle devam etti: “Ticaret Odası ile yaptığımız ortak projelerimiz var. Bu projelerle Bergama’yı ilerletmeye çalışıyoruz, bundan sonraki dönemlerde de ortak projelerde yer almaya devam edeceğiz. İyi bir toplantı olmasını diliyor beni dinlediğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Göçüoğlu, toplantıya ev sahipliği yapmasından dolayı Ticaret Odasına teşekkürlerini ileterek sözlerine şöyle devam etti: Burada bahsetmek istediğim önemli bir konu var. Ülkemizde terör nedeniyle sürekli bir acı bir haberle uyanıyoruz ancak inanıyorum ki bu günleri de atlatacağız. Amerika seçimlerinde Trump başa geçti. Haberlerde Trump ile ilgili yapacağı ve yapamayacağı şeyler yazılıyor. Dünya ekonomisinde çok önemli bir konuma sahip olan Amerika’nın hareketleri ekonomide de gördüğümüz üzere çok önemli. Ekonominin içinde bulunduğu durma bakacak olursak 15 Temmuz krizi çok iyi yönetildi. Bu zorlu dönemde en büyük sorun KOSGEB’de yaşanmakta birçok işletme KOSGEB ile yaptığı harcamalarda büyük sıkıntı yaşıyor bunlara çözüm bulmamız gerekiyor” dedi.
Gökçüoğlu’nun ardından söz alan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Arman petrol alım fiyatlarına değinerek şu konulara değindi: “2014 yılı şubat ayı fiyatlarıyla hemen hemen aynı olmasına rağmen bugün petrol satış fiyatları 2014 yılına göre çok yüksekte petrol fiyatlarına uygulanan vergilerin gerçekçi düzeylere indirgenmesini talep ediyoruz” dedi.
Ekonominin genel durumu hakkında yorum yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş şöyle konuştu: “İş alemi bu belirsizlik ortamında bizden bir cevap bekliyor. Ben toplantıya gelmeden biraz önce odamız istatistik biriminden aldığım faiz oranları bilgileri sonucu dolar saat 15.30 da 3.40’tan 3.30’a geriledi. Şuanda saat 16.30 dolar 3.44 oldu. Çin tarihinde ilk kez ekonomide geriledi. Yani demek istediğim ekonomi tüm dünyada karasız. Ekonomide denge sağlanması gerekiyor bu denge de doların yükselmesi enflasyon oranının artması borsada oluşan ani değişimler ile oluşturulmaya çalışılıyor. Bunlar olağan şeyler, bu nedenle hangi para birimiyle alışveriş yapıyorsak bunları elde tutarak bir süre stabil kalmalı ve iç tüketime yönelik eylemler planlamalıyız. Vergileri düşürme yöntemi izlenmeli. Hükumetin bu karasızlık karışında beklememesi gerekiyor. İlk adım olarak da stopajı düşürmeli. Bir diğer konuysa yapılandırma 25 Kasım yarın bitiyor; ancak bunu kim ödeyecek, yine vatandaş ödeyecek. Bu nedenle 6 aya kadar ödemesiz dönem geçirilmeli ve 3 yıla yayılmalı ki borcu olan rahat bir biçimde ödemlerini yapabilsin. Eğer bu ekonomik dengesizliklerin sorumlusu Avrupa Birliği’nin bizi kabul etmemesi ise biz Avrupa Birliği’nin gençlik aşısıyız. AB’nin alt yapısı yok, inşaata yatırımı yok ve üretimde Çin’e mahkum olmuş durumda. Bu nedenle AB bunu tekrar düşünmeli ama AB’nin bizlere kapılarını kapatması da dünyanın sonu değil” dedi.
İlçe sorunları bölümünde ilk konuşmayı alan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Akçay beş maddeden oluşan sorunların ilkinde Bergama, Dikili ve Kınık ilçelerinde özellikle kışın oluşan yoğun hava kirliliğinin önlenmesi için ilçelere doğalgazın acil olarak getirilmesi gerektiğine değinerek, Menemen, Aliağa ve Bergama arasındaki yolun acilen genişletilmesi gerektiğini söyledi. Kozak yolunun güvensizliğine bir kez daha değinen Akçay Tonozlar üzerinden geçen yolun acil olarak değiştirilmesi gerektiğini bu yolun taşımacılığa uygun olmadığını vurguladı. Dikili’nin konumu ve ekonomik gelişimine katkı sağlaması nedeniyle bir Marina kurulması gerektiğine değinen Akçay: “Yatırımların arttığı BOSBİ de ortaya çıkan elektrik sorunun çözümü için gerekli başvuruların yapılması, bölgede yetersiz olan elektrik enerjisi için indirme merkezi yapılması için ilgili bakanlıkla iletişime geçilmelidir” dedi