100 bin işletmeye verilecek toplam 2,5 milyar lira kredi için şu ana kadar 15 bin başvuru yapıldı. KOSGEB Yetkilisi kazım Akgün Şu ana kadar yaşanan yoğunluk nedeniyle 25 gün içinde kota dolacak başvuru yapmak isteyen işletmeler elini çabuk tutsun dedi
Bergama Ticaret Odası ve KOSGEB İzmir İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüğü (İzmir İGEM) işbirliğinde Bergama da KOSGEB’in son günlerde gündemde olan 100 bin KOBİ’ye 2,5 milyar lira tutarındaki kredi desteği ve veri tabanına kayıt olunması bilgilendirme semineri düzenlendi. BERTO Meclis Salonunda gerçekleştirilen seminerde, KOSGEB İzmir İGEM Müdürü Kazım Akgün ile KOSGEB Müşaviri Gonca Uygur katılımcılara KOSGEB’in kuruluş ve faaliyetleri ile destekleri hakkında bilgiler verdi. Seminere BERTO Üyeleri, Bergama Yapı Kredi, Ziraat, Akbank Şube Müdürleri ve yetkilileri, oda başkanları ile Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler büyük ilgi gösterdi.

KOSGEB Destekleri Bilgilendirme Semineri’nin açış konuşmasını yapan BERTO Yönetim Kurulu Başkanı Melih Kahraman Toplantı ile ilgili talebin KOSGEB’den geldiğini belirterek kredinin neredeyse sıfır faiz oranına sahip olmasına rağmen başvurunun az olduğunu belirterek ihtiyacı olan firmaların çok uygun koşullar içeren bu kredinin kullanımı konusunda çok hassas davranmaları gerektiğini” söyledi.

KOSGEB İzmir İGEM Müdürü Kazım Akgün de bir saati aşan Konuşmasın Önce KOSGEB İle ilgili bilgiler verdi. 1990 yılında kurulan KOSGEB’in ülke genelinde 8 merkez müdürlüğü, 35 iş geliştirme merkezi ve de 20 teknoloji geliştirme merkezi ile hizmet verdiğini belirterek,. 5 Mayısı 2009 tarihinde 3626 sayılı yasada yapılan değişiklik ile KOSGEB’in artık imalat sektörünün yanı sıra hizmet sektörünü de destek kapsamına aldığını ve bu destek kapsamı çerçevesinde ilk etapta 100 bin KOBİ’ye 2, 5 milyar lira kredi vereceğini” ifade etti.

HEDEF KİTLEMİZ 2 MİLYON İŞLETMEYE ÇIKTI.
Adı geçen yasa değişikliği ile imalat sektörünün dışında Bakanlar Kurulunun izin verdiği hizmet sektörlerinin desteklenmesi ile 256 bin olan işletme sayısının 2 milyona çıktığını belirten Akgün bu konuda süreci yavaşlatmamak için mevzuatında basitleştirildiği kredi destek başvurularındaki üçüncü adımın kaldırıldığını söyledi. Yıllık cirosu 25 milyon liranın çalışan sayısının 250 altında olan her işletmenin KOBİ kapsamına girip ilgi alanları içinde olduğunu ifade eden Kazım Akgün KOSGEBİN aralarında teknoloji, istihdam ve fuarda olmak üzere 22 çeşit desteğim olduğu genel destek ile kredi desteği olmak üzere iki çeşit desteğin olduğunu” belirtti.
KOSGEB’in doğrudan kredi veren bir kurum olmadığına dikkat çeken Akgün “Kredi desteğimiz Bankadan alınan Faizin tamamı ya da bir kısmını kurumumuz tarafından işletme adına karşılanmasıdır” dedi.
Desteklenecek işletme tasnifinin ve desteklenmeyecek işletme tasnifinin KOSGEB sitesinde açık bir şekilde yapıldığını ifade eden Kazım Akgün 100 bin işletmeye verilecek 2,5 milyar lira kredinin ülke ekonomisine rahat nefes aldırıp para sıkışıklığını gidereceğini söyledi. Bu iş için KOSGEB’in 400 milyon liralık bütçesinin yarınsı ayırdığını belirten Kazım Akgün ekonomiye kaynak ayırmayı amaçlayan bu modelin ülkenin içinde bulunduğu şartlar kurgulanarak oluşturulmuş bir model” dedi.
Vade ve 25 bin lira hanım şahıs işletmelerinde 30 bin lira olan kredi desteğinin vade ve miktar açısından optimum olarak tutulduğunu belirten Akgün “başvuruların “http://destek.kosgeb.gov.tr adresinden yapılacağını ama yoğun banka girişleri oluğundan sistemin yavaş işlediğini mesai saatleri dışında başvuruların daha kolayca yapılabileceğini” söyledi.

15 BİN BAŞVURU YAPILDI.
Şu ana kadar sisteme 25 bin giriş olduğunu belirten Kazım Akgün bankalara yapılan müracaat ise 15 bini buldu sisteme başvuru yapmak isteyenler elini çabuk tutsun 100 binlik kotanın bir aya varmadan dolacağını tahmin ediyorum” dedi. Beş başvuru evrakının sanal ortamda gönderilmesinden sonra KOBİ beyannamesinin KOSGEB Tarafından onaylandığını söyleyen Akgün bu onaydan sonra başvuru banka ekranına düşüyor bankanın girişinden ve bizim uzmanlarımızın onayından sonra şahıs krediyi bankadan temin edebiliyor” dedi.
Sistemin 25 bin lira kullanılacak işletme için 612 lira işletmeye faiz yüklediğini belirten Akgün KOSGEB Olarak bizim ödeyeceğimiz rakam 1836 lira kredi dosya masrafı ise 500 TL’yi aşmayacak” dedi. Bir işletmenin yüzde 20 üzerinden alacağı bu kaynağı yüzde 2,5 ile sağladığını” söyledi.
Akgün teminat konusunda sıkıntı yaşayacak işletmelerin kredi garanti Fonu yana kefalet kooperatiflerinden faydalanabileceğini” söyledi.
Vergi ve sosyal güvenlik prim borcu plan işletmelerinden öncelikle bu borçların tahsil edileceğini belirten Akgün 18 ay önce vergi ve SSK borcu olan işletmeler zaten KOSGEB’in hiçbir desteğinden faydalanamadığını söyledi.
“KOSGEB İzmir İGEM Müdürü Kazım Akgün, “http://destek.kosgeb.gov.tr adresinden girerek KOSGEB veri tabanına kaydolan Ticaret Erbabı ile tüm KOBİ’lere, ilk 3 ayı ödemesiz geri kalanı aylık eşit taksitler halinde toplam 15 ay vadeli 25 bin TL üst limitli kredi kullandırılacak. İsteyen işleteme daha az miktar kullanabilecek Şahıs işletmelerinde işletme sahibinin kadın girişimci olması halinde kredi üst limiti 30 bin TL olacak. KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı işletmeler, direkt olarak bu kredi programı için anlaşma yapılan 17 bankaya başvurabilecekler. Kredi faizinin 1/4 ü işletme kalan kısmı ise KOSGEB tarafından ödenecek ” Dedi

KOSGEB bilgilendirme seminerinde uygulamalı olarak bir işletmenin KOSGEB veri tabanına kayıt işlemi yapıldı. Katılımcılara, veri tabanı kayıt işlemleri uzman Gonca Uygur tarafından aşama aşama uygulamalı olarak gösterildi. Uzmanlar, Katılımcıların merak ettiği soruları yanıtladı.