Sekreteryasını Bergama Ticaret Odası olarak düzenlediğimiz Katip Çelebi Üniversitesi’nin Yerleşkesi hakkındaki toplantıya yerel yönetim başta olmak üzere , kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri, sivil toplum örgütlerinin ve siyasi parti ilçe teşkilatlarının başkanları ve yetkilileri katıldı.
Gerçekleşen toplantıda yerleşkesin kurulacağı arazinin belirlenmesi konusunda komisyon oluşturularak ilk adımın atılmasına karar verildi. Dikili, Kınık, Aliağa ve Bergama olmak üzere bu dört ilçede üniversitenin kurulması yönünde çalışmaların başlamasıyla Katip Çelebi Üniversitesi’nin Yerleşkesini Kuzeyege alınması konusunda karara varıldı. Daha sonraki atılacak adımlar arasında Üniversitenin Bergama’ya alınması konusunda ya da tamamı Bergama’da olmasa da merkezinin ve birkaç fakültenin Bergama da olması konusunda çalışmalar yapılacağı sonucuna varıldı. Bergama’da bir üniversite kurulması gerçeğini siyasi iktidara inandırmak ve YÖK’e kabul ettirmek için yapılamsı gerekenler, üniversite kurulum aşamasında yaşanılacak sorunların ve problemlerin belirlenip çözüm bulunması yönünde toplantıda konuşulan diğer ayrıntılardı. Toplantıda söz alan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İzmir’de yeni bir üniversite kurulma kararı resmi gazeteye geçtikten hemen sonra belediye olarak üniversite yerleşkesi için yer arama çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Ak Parti İlçe Başkanı Hasan Şahin üniversite kurulacak alanların meralar olabileceğini belirtti. Ayrıca fakültelerin tamamı Bergama’da olmasa da Bergama’nın özelliklerine uygun birkaç fakültenin ilçe de olması Bergama’ya yarar sağlayacağını ifade etti.
Yüksek Öğrenim Derneği Başkanı Mahmut Esat Dülge, üniversitenin Bergama, Dikili, Kınık ve Aliağa olmak üzere bu dört ilçede çözümlenmesi gerektiğini vurgularken siyasi tansiyonun düşürülüp başkanların kolkola olması gerektiğini belirtti.

Toplantıda söz alan Mhp İl Genel Meclis Üyesi Zekai Uğraş akademik personelin ve öğrencilerin kararları ve tercihleri de dikkate alınmalıdır. Bergama’nın tarihi ve kültürel yapısını ön plana çıkartarak markalaşmasını sağlamamız gerektiğini vurguladı. Diğer ilçeler birlikte hareket etmekte fayda olduğunu bildirerek bütün siyasi partilerin dayanışma içerisinde olmalıdır, şeklinde konuştu.

Göçbeyli Belediye Bşkanı Esat Karacan öncelikle üniversitenin Kuzeyege’de kurulması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Chp İlçe Bakanı İdris Yavuzyılmaz, ilk olarak siyasi iktidarı ikna edip daha sonra üniversitenin Bergama’da kurulması yönünde çalışmalarda bulunulmalı ve öğretim camiasından bir görüş alınmasını istedi.

MYO Müdür Yardımcısı Levent Türkler, akademik kadroyu burada fazla tutamadıklarını, Bergama’nın sosyal imkanları, akademik personelin ailesinin yaşam standardına uygun olmadığını belirtti. Yeni açılacak üniversite içinde bu sıkıntı olacağını söyledi. Bu kadar büyük bir üniversitenin bu sıkıntıların bir,iki yıl içerisinde düzeltilmesi çok zor olduğunu, Bergama-İzmir uzaklığının sıkıntı oluşturduğunu belirtti.

Kınık Kaymakamı İlyas Gün, Üniversitenin Bergama için biçilmiş bir kaptan olarak belirtirken iyi bir komisyon oluşturulması konusunda hem fikir olduğunu belirterek Bergama’da fakülte kurulmasını destekledi.

Mhp Belediye Meclis Üyesi Kadriye yakar, Bergama’nın emeklilik havasından kurtulması gerektiğini ve Bergama’nın canlanması gerektiğini belirtti.

Demokrat Partisi İlçe Başkanı Mustafa Durmaz toplantıda söz alanlar arasındaydı. Durmaz, 21 Temmuz 2010 tarihinde T.B.M.M. 7 ilde 7 üniversite kurulacağını açıkladığını, kültürel anlamda yaklaştığında Katip Çelebi ne Menemen’den, ne Aliağa’dan bahsettiğini, Bergama’dan bahsettiğini belirtti. Üniversite alanı için orman vasfını kaybetmiş araziler üzerinde durmamız gerektiğini belirtti. Bu alanları imara açmak daha kolay olduğunu, sanal alemde güç birliği oluşturmak gerektiğini vurguladı.

BERGAMA TİCARET ODASI BAŞKANI MELİH KAHRAMAN konuşmasını, ”Birlikteliğimize önem ve özen göstermeliyiz. Memleketimizi sahiplenmeliyiz. Bir tek üniversite için değil bütün sorunlarımız için tek yürek tek insan olmalıyız. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Aliağa’ya kadar gelen hızlı trenin Bergama’ya kadar ulaşması yönünde beyanatı vardır. Bununla ilgili verilmiş sözün uygulamaya geçmesi gerekir. Bugün üniversite, yarın sağlık için konuşulduğunda ulaşım bizim önümüze problem olarak hep çıkacaktır. 1998 senesinde başlanan Soma yolu 2010 yılına kadar hala bitirilmedi. Soma yolu ve bağlantı yolların biran önce bitirilmelidir. Bu yolun bitirilmesi konusunda ortak bir çalışma yürütebiliriz. Bergama’da yeni bir üniversite kurulması için YÖK’e ulaşacak dosyada mevcut bulunan Bergama Meslek Yüksekokul’a katkımız ne olmuş? 17 tane öğretim elemanından 6’sı Bergama’da kalıyor, neden? Gibi sorular karşımıza çıkacaktır. YÖK’ün kararı olumlu olabilir ya da olmayabilir mevcut sahip olduğumuz Bergama Meslek Yüksekokulu’nu da sahiplenmeliyiz. Bizim memleketimize bir tane daha YUSUF KEMALETTİN PERİN’in gelmesini beklememeliyiz. Verme kültürünü geliştirmeliyiz. Birlikten kuvvet doğar.” Şeklinde tamamlandı.

Kaymakam Ahmet Ertan Yücel, kabul edilebilmesi için somut verilerle ilgili makamlara ulaştırmak gerektiğini, şu anda hazır alanımızın olmadığını, yalnız hazırlanabilir alanımız var olduğunu belirtti. Komisyon oluşturmayı, oluşturulan komisyonla alanlarımızı hazırlamayı önerdi. Öncelikle akademik personele ve öğrencilere neler sunabileceğimizi ve onları nerede barındırabileceğimizi gibi sorulara cevap bulmamız gerektiğini söyledi. İzmir’in kuzeyine kurulacak bir üniversite bile Bergama’ya yarar sağlayacağını belirterek toplantıyı sonlandırdı.