Bergama Kozak yaylasında yetişen Çam Fıstığının ülkemize ve dünyaya tanıtılması amacıyla gerçekleşen çekimler, TRT Avaz kanalı programı Kardeş Pazarlar ekibi tarafından yapıldı. Çekimlerde Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper ve Kozak Bucağı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feyzullah Ertan ile röportaj yapan program yönetmeni Rıza Sezgin çamfıstığı ile ilgili bilgiler aldı.
Kooperatif Başkanı Ertan’ın odasında gerçekleşen ilk görüşmede Çam Fıstığının yapısı ve çevresel sıkıntılardan bahsedilerek neden insanların Kozak Çam Fıstığını tercih etmeleri gerektiği konuşuldu. Zeytin ve badem üretimi gibi alanlara da değinilen görüşmede Bergama çiftçisinin üretim alanını seçerken nelere dikkat ettiği irdelendi.
Görüşme sonrasında Yönetim Kurulu Başkanını Ürper ile röportaj yapan Yönetmen Rıza Sezgin çeşitli sorular sordu.
Çam Fıstığı’nın kalitesine ve sadece yöreye değil , çevre bölgelere de katkısı olduğuna değinen Ürper “Son dönemde ağaçlarda yaşanan hastalıktan dolayı üretim düştü ancak durumun çözümlenerek üretimin yükselmesini temenni ediyorum. Çam Fıstığının iç piyasaya dağıtımından çok ihraç edilen bir ürün olması sebebiyle milli bir ürünümüzdür diyebiliriz. Bu yüzden Çam Fıstığı bizim için çok önemli.“ dedi.
Yönetmen Sezgin’in üretim geleneksel mi yoksa makine ile mi yapılıyor sorusu üzerine üretim süreçleri ve şekilleri hakkında bilgiler veren Ürper , makineleşme ile ürünün daha rantabl koşullarda üretildiğini belirtti.
Çam Fıstığının kalitesi ile başka ülkelerdeki ürünlerin kaliteleri kıyaslandığında dünyadaki yerimiz nedir sorusuna İspanya ,İtalya ve Yunanistan ‘da yapılan üretimleri örnek veren Ürper, “ Üretmiş olduğumuz ürünün kaliteli olmasından dolayı yüksek fiyat ödemeye hazır olan bir müşteri kitlesi var. Bununla birlikte Bergama Ticaret Odasında geçmiş dönemde Çam Fıstığı ile ilgili coğrafi işaret tescili alınarak güvenilirlik arttırılmıştır. “ dedi
Son olarak üretimin eski seviyelere gelmesiyle bölgedeki üretim amaçlı yatırımların artabileceğini belirten Ürper “ Üretimin artmasıyla , ürünlerin işleneceği fabrika sayısının artması öngörülebilir “ dedi.

[easy_image_gallery gallery=”928″]