Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih KAHRAMAN, Başkan Vekilleri Erkan EVRENKAYA, Yusuf Ziya KURŞUN, BEGİAD Başkanı Hakan KARCI ve BASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Feyhan ÇAKIR, TUBİTAK Gebze Yerleşkesi’ ni ziyaret ettiler.

Yedi tane enstitüsü ile hizmet veren TUBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ni ziyaret eden heyetimizi Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet DEMİREL karşıladı. Konferans salonunda DEMİREL, Marmara Araştırma Merkezi hakkında bilgi verdi. Toplantıda çevre, enerji, gıda, gen mühendisliği ve biyoteknoloji enstitüleri ve bu enstitülerin tamamladığı ve devam eden projeleri hakkında sunum gerçekleştirildi.

Sunumun ardından Başkan Melih KAHRAMAN, TUBİTAK’ ın ülkemiz için önemli bir kurum olduğunu ifade ederek yöremiz hakkında brifing verdi ve kurumdan yüksek fayda sağlanabileceğini iletti. “Yöremiz; termal, tarih, tarım ve turizm alanlarında önemli değerlere sahiptir. Kısa zaman içerisinde taşımacılıkta yöremizde önem ifade edecektir. Kınık’taki kömür üretim rezervlerinin 5 milyar ton civarında tespit edileceğini konusunda görüşler mevcut ve Konya menşeli bir firma Kınık’ta termik santral kurmayı planlıyor. Yöremizde MTA’nın yer altı kaynakları ile ilgili çalışmaları devam etmektedir. Termal kaynakların bir kısmı ekonomiye kazandırılarak Dikili’ de seracılıkta kullanılmakta. Bergama’da ciddi bir tarımsal üretim söz konusudur. Sinai domatesin %40 ‘ı bölgemizden ihraç edilmektedir.” KAHRAMAN yöremizin diğer önemli kaynağı olan pamukla ilgili; “ Pamuk çok kaliteli imalatlarda kullanılıyor. Fakat yöremizdeki pamuğa farklı bir değer kazandırılmalı diye düşünüyorum. Nano teknoloji ile birlikte doğal, boyama yapılmaksızın iplik imalatında ve tekstilde kullanılarak pazarlanabilir. Zeytindağ bölgesinde rüzgar enerjisi firmalar var. Ve hala yöreye bu konuda yatırım yapmak için araştırma yapan firmalar bulunuyor. Altın, demir ve bakır madenlerimizin yanında perlit madenlerimiz mevcut. Çok ciddi rezervimiz söz konusudur. Ham madde olarak işlenmeksizin ihraç edilmekte fakat perlitin neredeyse nakliye ücretiyle eş değer bir maliyeti var. Perlit, bir çok yerde kullanılmakta. Perliti teknoloji katılarak işlenirse yöremizin kaynakları daha az ihraç edilir ve daha yüksek gelir elde edilebilir.” Şeklinde yöremizi anlatarak, gerçekleşebilecek projeler için yöremiz hakkında ön bilgiler sundu.

Ziyaretimizden çok memnun olduğunu belirten DEMİREL, yöremizle ilgili olası stratejik planların ve projelerin olabileceğini, bu toplantının bir tanıtım toplantısı olarak düşündüğünü ifade etti. Başkan KAHRAMAN’ ın yöremizle ilgili ön bilgileri vermesinin ardından kurumdaki birkaç enstitüler ile çalışabileceğimizi, daha sonraki aşamalarda farklı sektör grupları ile uzmanlar bir araya gelerek farklı projelerin de çıkabileceğini belirtti.

Daha sonra enstitüleri ziyaret eden heyetimiz ilgili birim uzmanlarından enstitü ve merak ettikleri konular hakkında bilgi aldılar.

Çevre enstitüsü ziyaretimizde Başkan Vekili Erkan EVRENKAYA Kozak Yaylası’ndaki çam fıstığı ağaçlarında yaşanan sıkıntımızı dile getirerek bu konuda yaptığımız çalışmaları anlattı. Çalışmalarımız sonucunda ilgili makamlardan istasyon kurulması yönünde cevap aldığımızı ifade etti. Bahsedilen yerde kuzeydoğu rüzgarlarının etkili olduğunu belirten uzman, kurulacak olan istasyonun mevsimsel değişimi yakalamak için en az bir yıl kalması gerektiğini söyledi.

Enstitü ziyaretlerimizden sonra KAHRAMAN, gezdikçe kurumun önemini daha da iyi anladığını ifade ederek bir sonraki görüşme için üyelerimiz ile buluşturmak amacıyla Dr. Mehmet DEMİREL’ i Bergama’ya davet etti.