Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; Bağlantısallık (connectivity) master planı çerçevesinde ASEAN üyesi ülkeler tarafından gerçekleştirilmesi öngörülen öncelikli altyapı projeleri hakkında ASEAN Sekreteryasınca bir brifing düzenlendiği, ülkemizin Sektörel Diyalog Ortağı olması hasebiyle Cakarta Büyükelçiliğimizin de davetli olduğu brifinge, ASEAN üyeleri, Diyalog Ortakları, Sektörel Diyalog Ortakları ve Dünya Bankası, OECD, IFC, Asya Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası vb. uluslararası kuruluş temsilcilerinden oluşan yaklaşık 40 kişinin katıldığı bildirilmiştir.
Söz konusu brifinge ilişkin ASEAN Sekreteryasının bilgi notu ve brifingde yapılan sunuma, TOBB web sitesi (www.tobb.org.tr) sağ panelinde “Hizmetler” başlığı altındaki “Uluslararası İş İmkanları/Diğer Duyurular” bölümünden ulaşılabilmektedir.
Yazıda ayrıca, ASEAN üyesi ülkelerde bağlantısallık kapsamında otoyol, köprü liman, havaalanı, enerji nakil hatları gibi toplamda trilyonlarca ABD Dolarına baliğ olacak geniş kapsamlı altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyulmakta olduğu, bununla birlikte, Singapur hariç diğer üye ülkelerin bahse konu yatırımları ulusal kaynaklarıyla hayata geçirebilecek mali güce ve sermaye birikimine sahip olmadığı belirtilmiştir. ASEAN Sekretaryasının Dünya Bankasına yaptırmış olduğu bir çalışma ile bölgesel bir yaklaşımla üye ülkelerin yapmayı planlandığı altyapı projelerini objektif kriterlerle bir öncelik sırasına koymayı ve bahse konu projeler için uluslararası yatırımcılardan ve finansal kuruluşlardan kredi desteği sağlanmasını kolaylaştırmayı hedeflediğinin değerlendirildiği ifade edilmiştir.
Dünyanın pek çok bölgesinde altyapı projelerini başarıyla hayata geçirmekte olan müteahhitlik sektörümüzün ASEAN bölgesindeki söz konusu projelere ilgi duyabileceğinin akla geldiği belirtilmiştir.
Bilgilerinize sunarız,
Saygılarımızla.