Bergama Ticaret Odası ve Dokuz Eylül Üniversitesi Girişimcilik, İşletme ve İktisat Uygulama ve Araştırma Merkezi ortaklığı ile odamız üyeleri ve yanında çalışanlara yönelik düzenlenen ‘Yönetim Geliştirme’ programlarının dördüncüsü olan ‘Bütçe Yönetimi’ konulu eğitim, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. B. Esra Aslan Ertik’in sunumuyla gerçekleşti.

İlk olarak maliyet, gider ve harcama konularını ele alan Ertik: “Öncelikle objelerin maliyetleri belirlenmeli. Üretimi yapılacak olan Objenin maliyeti belirlerlerken o objenin içinde kullanılacak hammaddelerin miktarı belirlenmelidir. Bir diğeri ise bir üretici ürettiği her ürünü ayrı ayrı bütçelendirmelidir. Üretici, ürettiği tüm ürünlerin giderini tek bir bütçede topladığında hangi üründen ne kadar kar ediyor yada zarar ediyor bunu bilemez ”dedi. Bir markanın ürün çeşitliliğinde zarar ettiği ürünlerinde bulunduğunu ifade eden Ertik, konuyu şöyle açıkladı: “Bir marka tek bir ürün ile hedeflediği kitleye ulaşamaz; örneğin bir marka süt ürünüyle çıktı ve süt satacak. Bu ürünü hedeflediği kitleye, hedeflediği miktarda ulaştırabilmek için süt ürünlerinin tamamını üretir. Bunların bazılarından zarar edebilir; ancak ana üründen istediği kazancı sağlamış olur. Bir başka açıdan bakarsak bir mağaza şu ürün yok dedirtmemek ve müşteri potansiyelini düşürmemek için zarar ettiği ürünleri de raflarında tutar” dedi. Maliyet yüklemesi ve dağıtımı konusunu direkt ve en direkt olarak ayıran Ertik, üretimde kullanılan her türlü gideri analiz ederek bunların direkt mi endirekt mi olduğunu belirlenmesinin gerektiğini ifade etti. Değişken, sabit ve karma maliyetler hakkında bilgi veren Ertik, üretilen ürünün birim maliyeti ve elde edilen kazançları çizdiği grafik ile anlatımının ardından işletmede planlama, örgütleme, yürütme ve kontrol konularına değindi. “Bir işletmede her departman kendi bütçesini ayrı ayrı belirlemelidir. Çünkü birçok farklı departmanın işini ve bütçesini bir kişi tek basına planlayamaz. Öncelikle buna dikkat edilmelidir” diyerek bütçe hesaplama yöntemlerini anlatımının ardından sunumunu sonlandırdı.