Aliağa Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2015 yılının sonuncusu olan Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı’na AK Parti İzmir Milletvekili Adayı İbrahim Turhan, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Bergama Ticaret Odası’ndan Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Ercan, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, BERTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Lütfi Kolat, Levent Akçay, Yönetim Kurulu Üyesi Gonca Harman, Genel Sekreter Gülay Koç ve İzmir ilçeleri oda-borsa başkanları katıldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka 600 sanayicinin olduğu Aliağa’da ulaşım yönünden büyük sıkıntılar yaşandığını dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: “ 2500-2600 aracın trafikte olduğu Aliağa-Bergama yolunun trafiği yeni faaliyete geçecek limanla birlikte yaklaşık 4500 araca yükselecek ve bu yol şuanda bile yetmezken yeni limanla birlikte tamamen kitlenir durma gelecek” dedi. Saka, kalifiye eleman sıkıntısı ve işsizlik oranına dikkat çekerek öğrencilerin puan bazlı değil iş bazlı öğrenim görmeleri gerektiğini ve meslek liselerinin yönetiminde Ticaret Odalarının da yer alması gerektiğini vurguladı.

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, işadamlarının sorununu siyasetçilerin iyi anlamadığını ve bu nedenle iş hayatında oluşan sorunların çözülemediğini ifade ederek, toplantıda görüşülen konuların en kısa sürede çözülmesiyle bölge ve ülke ekonomisinin daha ileriye gidebileceğini söyledi.

Coğrafi işaret ve e-ticaretin önemi hakkında konuşma yapan Işınsu Kestelli: “ Coğrafi işaretli ürünlerin günümüz ekonomisindeki yeri çok önemli. Ülkelerin bir strateji olarak kullandığı coğrafi işaret tescilleri ülkemizde de yaygınlaştırılması gerekiyor” dedi. Kestelli günümüzde e-ticaretin yaygınlaştığını da belirterek ürünlerin e-ticaret üzerinden satışında öncülük etmek üzere oda olarak e-commodity adlı bir site kurduklarını ve buradan coğrafi işaretli ürünlerin satışlarının gerçekleşeceğini belirtti.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş konuşma yapan başkanların gündemlerini değerlendirmesinin ardından sözü Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper’e bıraktı.

Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, yakın zamanda BERTO öncülüğünde başlatılan Kuzey Ege’nin incileri projesini anlattı. Turizmin kalbinin gelecekte Kuzey Ege’de atacağını ifade eden Ürper konuşmasına şöyle devam etti: “Foça, Bergama, Dikili, Ayvalık, Burhaniye, Edremit ilçelerini kapsayan Bölgeyi birlikte çalışarak hareketlendirmek için bir proje başlattık. Projemizde gelen turisti Edremit Hava Limanından alarak İzmir Havalimanına kadar ya da tam tersi olarak İzmir Havalimanından, Edremit Havalimanına kadar içinde denizin, kültürün, tarihin, yaylanın olduğu bir geziyle buluşturmak istiyoruz. Bölgeyi bir bütün olarak gelen turiste sunmayı hedefliyoruz. Projemizde sizlerden gelecek olan yardıma da açık olduğumuzu belirtmek isterim” dedi. Diğer bir gündem maddesi olan Kozak Yolu’nun yetersiz olduğunu söyleyen Ürper: “Kozak Beldemiz ekonomik değeri yüksek olan iki ürünle ‘çam fıstığı ve Granit Taşı’ ile tanınıyor. Yılda 800 bin ile 1 milyon ton sevkiyat yapılan Kozak Yolu üyelerimiz için yetersiz olmakla birlikte UNESCO Dünya Mirası Bergama’da aynı yol tonozların üzerinden geçiyor. Tonozlara gelecek olan zararın önlenmesi ve sağlıklı ticaret yapılabilmesi için Yönetim Kurulunda alınacak kararlarda bu konunun tekrar Karayolları Müdürlüğüne iletilmesini rica ediyor ve beni dinlediğiniz için sizlere teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Konuşma sonunda Demirtaş: “Turizmin ticaretin gelişmesinde de çok önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum bu sebeple İZTO da bir turizm birimi oluşturduk. Turizm fuarında karar alma yetkileri olan birçok üst düzey temsilciyi ağırladık Bergama’da gelen misafirlere göstermiş olduğu ilgiden dolayı BERTO Başkanı Fikret Ürper’e teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Son olarak söz olan İzmir Milletvekili Adayı İbrahim Turhan İzmir tarih kültür ve coğrafyasıyla başka bir ülkeden gelen insanların en fazla yaşamak isteyeceği bir yerdir. Burada lütfen siyasi parti görüş gözetmeksizin birlikte çalışma yapmalıyız” dedi. Turhan, Türkiye vizyonunun önümüzdeki dönemde demokrasinin kuramsallaştığı, hukukun üstün olduğu, dünya liderleri arasında yer almış ve kişi başı gelirin 20 bin dolar olduğu bir sistemin oluşturulacağı dönem olacağını ifade etti.