Bergama Ticaret Odası Organizatörlüğünde başlatılan Kuzey Ege’nin İncileri projesinin üçüncü toplantısı Ayvalık Ticaret Odası’nda Ak Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Genel Sekreter Gülay Koç, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Sarıbaş, Genel Sekreter Ersel Pazarbaşı, Edremit Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Denizer, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu Araştırma Görevlisi Emre Ataberk, AYTUGEB’den de Ümit Özgültekin ve Doç. Dr. Ayhan Gökdeniz’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Önceki yapılan toplantılardan alıntı yapan Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Kantarcı, üstkurulun biran önce çalışır hale getirilmesinin gerektiğine değindi. “Oluşturulan üstkurulla önümüzdeki dönemlerde gerçekleşecek olan turizm konulu fuarları değerlendirerek ortak katılım sağlamalıyız. Projemizi ve bölgelerimizi bu fuarlarda tanıttığımızda eminim ki çok büyük bir ilgiyle karşılaşacağız” diyen Kantarcı Midilli’nin projedeki öneminden bahsetti: “Midilli’nin gastronomisi var ancak turisti gezdireceği değerler ve etkinlikler çok az. Burada da biz devreye gireceğiz. Gelecekte bu projeyle Kuzey Ege turizmde büyük bir ivme kazanacak” sözlerini ifade etti.

“Ankara’daki Sesiniz Olacağım”
Bergama Ticaret Odası’na yapmış olduğu ziyaret sırasında projeden haberdar olduğunu belirten İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli Güney bölgelerinin cazibesinin hava şartlarının değişmesi nedeniyle kaybolduğunu ve kuzeye ilginin arttığını dile getirdi. “Ben ikinci Bölge Milletvekiliyim ancak bu proje Kuzey Ege Projesi ve bende bir Kuzey Egeli olarak projede yetkilerim çerçevesinde sizlere destek olacağım. Bölgenin ve Türkiye’nin kalkınması söz konusu olduğu için siyasi görüşleri bir kenara bırakarak birlikte çalışmalıyız. Yeni seçimlerde iktidarda olsak da olmasak da elimden gelen desteği sizlere vereceğim. Gönlüm sizlerle” diyen Sürekli konuşmasına şöyle devam etti: “Ankara’da sesiniz olmak için elimden geleni yapacağım. Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın da bu projede gerekeni yapacağına inanıyorum. Beni bu projeye dahil ve davet ettiğiniz için sizlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Ortak Destinasyondan Ege’nin İki Yakası Da Kazançlı Çıkacak”
Toplantıda konuşan Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper ise, Kuzey Ege İncileri adını taşıyan projenin bölgedeki turizm ve ekonomik canlılık açısından pozitif getirilere sahip olduğunu belirterek, “Projenin her iki ülke için önemli olduğuna inanıyorum. Bergama’nın tarihi ve kültürel değerleri var. Midilli halkı Ayvalık’ta kendilerini çok rahat hissediyorlar. Dolayısıyla da bu bölgeyi Midilli ile birlikte Avrupa’da tanıtabilirsek, bunun ekonomik geri dönüşümünün bölgeye büyük bir kazanç olarak getirilmesinin önü açılabilecektir. Bundan bizlerde, Midilli’dekilerde karlı çıkacaktır” dedi.

Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ayhan Gökdeniz Kuzey Ege’nin İncileri için hazırladığı AYTUGEB (Ayvalık Turizm Alt Yapı Geliştirme ve Hizmet Birliği) sunumunu katılımcılara anlattı.

Kuzeye Ege’nin İncileri Proje’nin en iyi örneğinin İsviçre’nin Bazel kentindeki havalimanı olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Emre Ataberk : “Buradan üç ülkeye çıkış yapılıyor ve üç ülke aynı anda pazarlanıyor. Kuzey Ege projesi de buna benzer. Tabi ki bizim artılarımız daha çok. Ancak bu projede öncelikle konaklama sorununu çözmeliyiz ve en kısa sürede bölgenin değerlerini pazarlamalı ve projeye başlamalıyız” dedi.

Öncelikle projenin detayına inerek oluşabilecek sorunların saptanması ve çözüm odaklı çalışma yapılması gerektiğine değinen Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan İlban konuşmasına şöyle devam etti: “Pazarda artık özele indirgeme var ürün çeşitliliği arttıkça ilgi de artıyor. Hedef kitlesi kesin olarak belirlenmeli. Bizler de üzerimize düşen konularda projeye destek olacağız” dedi.
Toplantı sonunda oluşturulan kurulda her ilçeden bir akademisyenin ve Ticaret Odalarından bir temsilci olması, bir sonraki toplantıya kadar derneğin kurulması için tüzük çalışması ve gerekli işlemlerin yapılması kararı alındı.