Turizm potansiyelini güçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Bergama Ticaret Odası organizatörlüğünde başlatılan Kuzey Egenin İncileri projesi için Kuzey Ege ilçeleri Bergama Ticaret Odası – Tonoz Hasan Şentürk Toplantı Salonu’nda buluştu.
Bergama Kaymakamı Uğur Kolsuz, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Lütfi Kolat, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Sarıl, Tahir Erdoğan, Genel Sekreter Gülay Koç’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kuzey Egenin İncileri konulu toplantıya Edremit, Burhaniye, Foça, Ayvalık, Dikili, Kınık ve Menemen Kaymakamları, Belediye Başkanları ve Ticaret Odası Başkanları katıldı.
İlk konuşmacı olarak çıkan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama’nın UNESCO Dünya Miras listesine girmesiyle birlikte tanıtım ve etkinlik çalışmalarına yoğunlaştıklarını ifade ederek, “Kuzey Egenin İncileri fikri de Bergama Kaymakamı Uğur Kolsuz ve Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper ile yaptığımız görüşmeler ile ortaya çıktı. Kuzey Egeyi tamamen içine alan bu organizasyon ile etkin tanıtım ve pazarlamayla bölgenin turizminde hem farkındalık hem de canlılık yaratacak bir çalışma olacağına inanıyorum. Bu organizasyonda da Kuzey Ege olarak ortak bir çalışma içerisinde olursak istediğimiz sonuçlara ulaşacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Kaybolan Turizm Değerleri Geri Kazanılmalı
Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Kuzey Egenin İncileri konulu projeyle Bergama’da ve bölgedeki turizm hareketliliğinin arttırılması ve canlılık kazandırılmasının hedeflendiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Bergama’da kültür turizminde yaşanan kaybı yapmış olduğumuz organizasyonlarla geri kazandırmak istiyoruz. Bunlardan biri Bergama Belediyesi ile ortak olarak organize ettiğimiz ‘Bergama Seni Çağırıyor’ projesiydi. Bu projeyle haftada 2 gün İzmirli ziyaretçileri Bergama’ya getirerek onların Bergama’yı tanımalarını ve Bergama’yı yaşamalarını sağladık. Dönüşte ise bu gelen misafirlerimize edindikleri izlenimleri bizlere aktarmaları için anketler düzenledik ve çıkan bu anket sonuçlarına göre Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu ile esnaflar için turizm konulu 20 saatlik bir eğitim programı düzenledik. Sonucu ise çok olumlu oldu. Burada söylemek istediğim, ortak olarak gerçekleştirilen organizasyonlarda her zaman beklenenin üzerinde sonuçların alınması. Bugün de burada Kuzey Egenin İncileri adlı projemizle ortak çalışarak bölgemizin turizm potansiyelini arttırabiliriz. Bu projeyi de oluşturulacak bir komisyon ile en hızlı şekilde ilerletmeliyiz” diye konuşan Ürper, bölgelerin analizini içeren sunumu katılımcılara anlattı. Sunumun ardından fikirlerini paylaşmak üzere sözü katılımcılara bıraktı.
Profesyonel Tur Operatörleriyle Çalışılmalı
Sunumun ardından söz alan Gönenç: ”UNESCO’dan sonra birçok turizm fuarına katılım gösterdik. Şehirlerin pazarlanması için güçlü bir tanıtıma ihtiyaç var. Burada atacağımız ilk adım turizm acenteleriyle görüşmelerin olması gerekli. Profesyonellerden yardım alarak öncellikle projeyi güçlendirebiliriz. Ancak önemli olan birimize gelen turistin diğer ilçeleri de ziyaret etmesini sağlamak için hangi bölgeyi hangi tarafıyla pazarlayacağız öncelikle sizlerin de yardımıyla bunları belirlemeliyiz” sözlerini ifade etti.
Proje için Birim Oluşturulmalı
“Turizm sektörü üzerinde ilçemizde birçok çalışma yaptık. Ancak bu projede önemli olan çalışmalar sırasında profesyonel tur operatörleriyle toplantılar yapmak ve bu toplantıya hepimizin dahil olması tur operatörlerini ciddi anlamda etkileyebilir ve çok güzel sonuçlar alabiliriz” diyen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer: “Bunun yanında sadece bu projeyle uğraşacak bir birim oluşturulmalıyız ve bu toplantıları da devam ettirerek önemli fuarlara katılım göstermeliyiz” dedi.
Birlikteliğimize Komşu Ülke de Dahil Edilmeli
“Bizler Termal Turizmi için çok hummalı bir çalışma yaptık ve hayalini kurduğumuz o yere çalışmalarımız sonucu gelmiş bulunduk. Turizm hummalı çalışmalar isteyen bir sektör. Ayvalık ile birbirimizi destekleyerek turizm sektöründe dayanışma içerisinde ayakta duruyoruz” sözlerini kaydeden Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka: “Ayvalık Belediye Başkanının dediği gibi bir üst birlik kurmalıyız ancak bir süre sonra bunu profesyonellerin eline bırakmalıyız” dedi. Üst birliğin Ticaret Odalarının oluşturması gerektiğini ifade eden Saka: “Bizler de bu projede destekçi konumda olacağız. . Aynı zamanda bu projeye kültür turizmi açısından Midilli’yi de dahil etmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.
Bütçe Hesaplamaları Yapılmalı ve Planlı hareket edilmeli
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ: “İlk defa iki büyük şehir ortak olarak bir projede yer almakta. Kuzey Ege olarak düşünüldüğümüzde 200 km’lik bir alandan bahsediyoruz. Bu organizasyonda kısa orta ve uzun vadede plan yapılmalı. İkinci olarak bütçenin detaylıca konuşulması gerekmekte bizler de bu projeyi destekliyoruz. İzmir ilini de bu organizasyona dahil etmemiz gerektiğini düşünüyorum” sözlerini ifade etti.
Yatak Kapasitesi ve Çevre Düzenlemesine Önem Verilmeli
“Öncelikle yatak kapasitesine önem vermeliyiz. Bir acente için parçalı yatak kapasitesi çok büyük bir sorun. Bunun yanında şehirlerimizin kimliklerinin güçlendirilmesi gerekir” diyen Foça Turizmciler Derneği Başkanı Işıl Dirim Kavitaş: “Şehir temizliği ve çevre düzeni çok önemli bir yere sahip. Bunlara bir düzen getirmeliyiz. Bu sorunların giderilmesi durumunda bu kapsamlı projede başarı oranımız yükselecektir” ifadelerini kullandı.
İlçe kaymakamları ve oda başkanlarının da desteklediği toplantıda bir komisyon kurulmasına karar verildi. Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da dahil edileceği “Kuzey Ege’nin İncileri” toplantısının ikincisi önümüzdeki günlerde Ayvalık Ticaret Odası’nda gerçekleştirilecek.