Türkiye’nin turizmine yön veren önemli isimlerinden olan ve şu anda Türkiye’den Kültür ve Turizm Bakanlığı ile FEST TRAVEL’ın da aralarında bulunduğu 40 ülkeden 140 kuruluşun üye olduğu Uluslararası Sosyal Turizm Örgütü BITS’in Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Pekin ile odamızda Bergama’nın turizmdeki yeri ve hedefleri hakkında toplantı gerçekleştirildi.
Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Tahir Erdoğan, Ali Sarıl ve Bergama Amatör Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Levent Karacaoğlu eşliğinde Bergama’nın tarihi ve kültürel değerleri Faruk Pekin ile adım adım gezildi.
Faruk Pekin’in Bergama ile ilgili izlenimlerini anlatmak üzere odamızda gerçekleştirilen toplantıya Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Lütfi Kolat, Bergama Belediyesi UNESCO Birimi ve turizm sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz katılım gösterdi.
Turizm sektörü içinde çok önemli bir yere sahip olan Faruk Peki’nin sunumu öncesi katılımcılara hoş geldiniz konuşması yapan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, sözü Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’e bıraktı. Gönenç: “Bergama’nın turizmdeki geleceği için bugün burada hepimiz toplanmış durumdayız. Bergama turizm sektöründe önemli bir şehir. Bizler de hep beraber bu sektörün gelişmesi için sürekli olarak çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaların Bergama’yı çok daha iyi yerlere taşıyacağını düşünüyorum” sözlerini ifade etti.
Gönenç’in konuşmasının ardından söz alan BEAFSAD Başkanı Levent Karacaoğlu Faruk Pekin’in kısa özgeçmişini katılımcılara aktararak sözü sunumu yapmak üzere Faruk Pekin’e bıraktı.
Sözlerine Türkiye’deki birçok turizm kentinde bir katkısı olduğunu belirterek başlayan Faruk Pekin: “Bugün burada Bergama için neler yapabilirizi konuşacağız. Öncelikle sizleri UNESCO’ya girmenizden dolayı tebrik ediyorum; çünkü UNESCO demek uluslararası platformda bu şehri temsil etmek demektir” sözlerini kaydeden Pekin, Bergama’da bulunan tarihi değerleri gezdiğini yapmış olduğu gözlemler sonucunda Bergama’da gerçekleştirilecek doğru turizm politikası ile bölgenin turizmde çok ileri seviyelere ulaşabileceğini ifade etti.
Öncelikli Hedef Kültür Turizmi Olmalı
”Bergama’da yedi kiliseden biri ve birçok tarihi değer yer almakta. Bunların yanında kültürel lezzetleriniz var, bunlara önem verilmeli” sözlerini ifade eden Pekin, Türkiye’nin bir turizm planı olmamasının ve geçmişte yaşanan 1. Körfez savaşının turizmi olumsuz yönde etkilediğini ve bu faktörlere dikkat edilerek bir politika oluşturulması gerektiğine değindi.
“Yaşam Kültürü ile Çağdaş Kültürünü geçmişin binasını kullanarak güncelin ürünleriyle birlikte sunabilirseniz bu kültür turizminin gelişerek büyümesinde en büyük etkene sahip olacaktır” diyen Pekin, turizmin yapısının değiştiğine dikkati çekerek online ve akıllı telefon ile seyahatin turizm profilinde fark yarattığını belirtti.
Bergama’da Kongreler Gerçekleştirilebilmeli
Tıbbın ve kültürün merkezi olan Bergama’da Kongre Salonu olan 5 yıldızlı bir otelin olması gerektiğine dikkat çeken Pekin: “Kitaba dair bütün toplantılar Bergama’da gerçekleşmeli. Burası kültürün doğduğu şehir” ifadesini kullandı. Bergama’nın tek bir yer olarak değil Dikili’yi Foça’yı da içine alan bir bölge olarak turiste sunulması gerektiğini belirten Pekin, gerçekleştirdiği sunumun ardından gelen soruları yanıtladı.
Faruk Pekin’in sunumunun ardından söz alan Ürper: ”Ticaret Odası olarak Bergama’nın turizm potansiyelinin yüksek olmasından dolayı turizme daha fazla önem vermekteyiz. Faruk Hocamızın bize vermiş olduğu değerli bilgilerden dolayı ve buraya gelmesinde katkısı olan Levent Karacaoğlu’na teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.
Konuşma sonrası Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper’in Faruk Pekin’e hediye takdim etmesiyle toplantı sonlandırıldı.