ITSO ile BERTO arasında iletişimi güçlendirmek, karşılıklı hizmet standartlarının artmasını sağlamak, ortak toplantılar ve faaliyetler düzenlemek, işbirliği sayesinde daha kapsamlı faaliyetler/projeler hazırlamak, sanayi ve ticaretin gelişmesinin yanında sosyo-kültürel faaliyetlerde birlikte hareket etmek ve böylece “Gücümüz Gücünüz, Gücünüz Gücümüz” felsefesiyle diğer Odalara rol model olma amacıyla Doğudan Batıya bir işbirliği köprüsü kurularak bölgelerimize sağlanabilecek fırsatları değerlendirebilmek adına imzalanan protokol ile kardeşlik örneği sergilenmiştir.
Atılan bu kardeşlik adımıyla Bölgelerimizde tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımına yönelik ortak etkinlikler /seminerler düzenlenmek, yeni projelerle ilgili bilgi alışverişinde bulunmak ve uygun projelerde diğer odanın ortak olmasını sağlamak, ortak projelere imza atmak,uluslararası odalarla bağlantılar kurulmasında, uluslararası piyasa analizlerinin paylaşılmasında ortak faaliyetler ve çalışmalar yürütmek amaçlanmıştır.
6 Kasım 2014 Tarihinde Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda imzalanan protokolün ardından yapılan toplantıda bölgelerimiz karşılıklı olarak sektörler ve ticaret hacimleri bazında değerlendirilmiştir.
7 Kasım 2014 günü ,Iğdır’ın en doğusunda yer alan Aralık ilçesinde bulunan ve 1992 de açılan Dilucu sınır kapısından geçilerek Dilucu Sınır Kapısı Gümrük Müdürü ile toplantı yapılmıştır. Dilucu Gümrük Müdürlüğünden Yolcu giriş-çıkış işlemleri, Taşıt giriş-çıkış işlemleri, Transit işlemleri ile Sınır Ticareti Merkezi Kapsamında İthalat ve İhracat işlemleri yapılmakta olduğu bilgileri edinilmiştir.
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti T.C. Nahçıvan Başkonsolosluğunda yapılan toplantıda bölge hakkında son on yıl içinde ekonomik olarak hızlı bir kalkınma yaşadığı, Birçok üretim kolunda faaliyet gösteren şirket ve fabrikalar kurulduğu, Özellikle inşaat malzemeleri, mobilya, maden ve meyve suyu üretilmekte ve ihraç edilmekte olduğu bilgileri edinilmiştir.Nahçıvan Bölgesinin tarihi ve turistik yerleri de ziyaret edilmiştir.
Yapı kimyasalları, andezit taş kesimi, paketleme tesisi, konsantre meyve suyu fabrikası başta olmak üzere 11 firmanın faaliyette olduğu 200 hektarlık araziye sahip Iğdır Organize Sanayi Bölgesi ziyareti yapılmıştır.
Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı, Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri tarafından ağırlandığımız ziyaretimiz sırasında ayrıca Iğdır İl Emniyet Müdürü ile tanışma fırsatı sağlanmıştır.