6-10 Mart 2013 ITB Berlin 2013 turizm fuarından dönen Bergama Ticaret Odası, ayağının tozuyla fuarda bulunan heyete, Bergama Ticaret Odası meclis kuruluna ve basına toplantı düzenledi. Bergama Ticaret Odası meclis salonunda ağırlanan misafirler, kahvaltı eşliğinde fuar boyunca çekilen fotoğrafları da slaytta izleme imkanı buldular. Toplantıyı başlatan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Melih Kahraman, ITB Berlin turizm fuarında bulunmuş olmanın ve ardından dünyanın en büyük limanlarından olan Hamburg Liman gezisinin çok fayda sağladığını, Bakırçay bölgesi adına çok verimli bilgiler edindiklerini ve gözlemlediklerini belirtti. 20-25 kilometre karelik bir alanda 1200 yıllık geçmişiyle var olan ve tam kapasite çalışan bir limanı görmüş olmanın büyük deneyim olduğunu söyleyen Kahraman, fuardaki ve limandaki ikili görüşmelerle çok verimli bilgilerle geri döndüklerini, girişimde bulunmak isteyen fayda sağlamayı amaçlayan kim olursa bilgilerini aktarmak için hazır bulunduklarını sözlerine ekledi. Yurtdışında Türkiye ile işbirliği yapmak isteyen birçok firmanın var olduğunun da altını çizen Kahraman, bölgemiz için bunun çok büyük bir fırsat olduğunu açıkladı.
Toplantıdaki fuara katılan isimlerden Erkan EVRANKAYA, Tuncer ÇALIŞKAN, Ali GÜZELEL, Mustafa DURMAZ, Mehmet Şerit, ALİ Osman ÖNAL, Muzaffer DEMİRCİ, Ertuğ CANOĞLU ve Başar YAZICI, yüksek fayda ile ve memnuniyetle Berlin’den ayrılmış olduklarını belirterek, güzel organizasyona aracı oldukları için Bergama Ticaret Odası yetkililerine ve tüm etkinlikte yardımı bulunanlara teşekkürlerini iletti.
Fuara katılan üyelerin deneyimlerini de aktardığı toplantıda bölge adına da özeleştiri yapılma fırsatı doğmuş oldu. Hamburg Liman yöneticilerinin Şakran limanını yakından takip ettiklerini, önem verdiklerini belirttiklerini ileten Erol Işıldak, “Mersin Limanındaki hataya siz düşmeyin, mesken limanı haline dönüştürmeyin, limanı daraltmayın” dediklerini bildirerek geziden çok fayda sağladıklarını sözlerine ekledi.
Fuar organizasyonunda ve Berlin’de konaklama işlemlerinde ön ayak olan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Levent Akçay ise ITB Berlin fuarının katılan 17 kişi ile birlikte bölgemiz adına çok faydalı geçtiğini, Türkiye ile işbirliği yapmak isteyen pek çok firmanın var olmuş olması ile yatırım olanaklarının değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
ITB Berlin 2013 turizm fuarına tek turizmci olarak katılan ve bu organizasyondaki işlemlerde ön ayak olan bir diğer isim Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Birol idi. Fuarın bölgemiz adına fayda getirecek önemli bir adım olduğu görüşünde bulunan Birol, edinen tecrübelerin Bergama adına en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğine işaret etti.
Fuara ve Hamburg Liman gezisine katılan Sadullah Ürper, Bergama’nın eskiden beri süregelen üzerindeki ölü toprağı atmasının şart olduğunu, bunun için de turizm fuarı ziyaretindeki tecrübelerin fayda sağlamasını umduğunu söyledi. Turizm bölgesi olarak nitelendirilen Bergama’nın otel yatak sayısındaki düşüklüğünün problem teşkil ettiğini ve edeceğini sözlerine ekledi.
Oda yönetimi ve çalışanlarının bir taşla üç kuş vurduğunu söyleyen Fikret Ürper ise, bunlardan birincisinin fuarda Bergama Ticaret Odası haricinde Türkiye’den on-on beş yerleşim yerinin standının bulunduğunu, Bergama’nın farkındalık sağladığını belirtti. İkinci olarak yalnızca fuarda bulunmak için gitmenin yanı sıra gezinin iş seyahatine dönüşmüş olmasının kendisini çok mutlu ettiğini, eğer Çandarlı Limanını doğru kullanmak ve maksimum fayda istiyorsak bu sürecin çok iyi programlamak gerektiğini fark ettiklerini bildirdi. Limanı ve çevresini konutlarla öldürmemek gerektiğinin altını çizdi. Üçüncü vurulan kuşun da Türkiye’yi temsil eden çok nitelikli ticari ataşelerin bulunduğunu ve bizleri beklediğini, artık yurtdışında atılım yapmak için bir yakınının olması ihtiyacının kalmadığını, görevine hâkim insanların ticari atak yapma adına bizler için hazır bulunduklarını sözlerine ekledi.
Olumlu ve güzel geri dönüşler almış olmanın ardından tekrar konuşma yapan Melih Kahraman, ITB Berlin 2013’ün aslında turizm fuarı olmasına rağmen 17 katılımcının arasında turizmcilerin bulunmamış olmasını garipsediğini, Bergama’nın turizm adına yeterli ataklarda bulunmamış olmamasının olumsuz sonuçlar doğurduğunu, Berlin’de bile Bergama Müzesi varken bizim bu konuda neden geriden gelişimiz hakkında düşünmemiz gerektiğini belirtti. Turizm bölgesi olabilmek için olmazsa olmazlardan olan otel gerekliliğinin önemini fuarda gördüklerini belirten Kahraman, Bergamalı turizmcilere işine yatırım yapma adına Bergama’ya otel yapma çağrısında bulundu. Turizmcilerin kazandıkları parayı gayrimenkule yatırım yapmalarının kendisini üzdüğünü bildiren Kahraman, turizm bölgesi olan Bergama’ya çok yataklı otel yapmak için illa turizmci olma gerekliliğinin olmadığını, bölgesine âşık iş adamlarından da bu yönde atılım beklediklerini belirtti. “Fuar dönüşü sonrasında edinilen bilgi ve farkındalıkla ümit ediyorum ki Bergama’ya turizm yatırımı artar ve inanıyorum ki EXPO 2020’ye de katkısı olur. Fuar ve liman gezisinin maksimum mutluluk ve fayda sağlamış olduğunu duymak gurur verici. Hamburg Limanı’nın bir köşesinde ticaret odasının bulunmasını ve onun da yetkisinin olmasını görerek yapılan önemli yatırımlarda birlik ve beraberlik içerisinde olmanın gerekliliğini ve güçleri birleştirmenin olmazsa olmaz olduğunu kanıtladığına bir kez daha şahit olduk.” şeklinde açıklamada bulunan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Melih Kahraman, herkese teşekkürlerini ileterek masaya yatırılan ITB Berlin 2013 turizm fuarı ve Hamburg Liman gezisi toplantısını sonlandırmış oldu.