Bergama Ticaret Odası yönetim kurulu başkanı Melih Kahraman ve Berksav başkanı Ali İhsan Süter’in yönettiği “Bergama İl Olmalı” toplantısı 3 Ekim 2012 Çarşamba günü Bergama Öğretmen Evi’nde gerçekleşti. Sivil toplum kuruluşları, Bergama belediye başkanı Mehmet Gönenç ile çevre belediye başkanları ve parti ilçe başkanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantı, parti ilçe başkanlarına söz verilerek başlatıldı.
Ak Parti ilçe başkanı Raşit Ürper konuşmasında, “Bergama 1990 yılından beri neden il olmak istiyor? Halkın biran önce gelişimi sağlanmalı. Bakan ve vekillerle görüştük. Eğer il olacaksa ilk il Bergama olacak sözünü aldık. ” dedi, ayrıca Bergama’ya üniversite istediklerini de sözlerine ekledi.
Chp ilçe başkanı İdris Yavuzyılmaz, “Bergama’nın il olması konusunda ortak hedefimiz olmalıdır. Hizmetin bölgemize ulaşması açısından büyük boşluk var. Büyükşehir belediyesi beldelerimize köylerimize hizmet anlamında yetişemiyor. Tüm sahil yolu beldelerimizi gezdik. Tümü destek veriyorlar. İlçeler Bergama’ya bağlanma konusunda istekliler. Bergama’nın il olma çalışması 1986 yılında Yakup Kaşarcıoğlu ile başlamış. O zamanda da aynı sınırlar ve hedef gözetilmiş. Aklın yolu birdir. Siyaset üstü bir çalışma gerçekleştirmek gerekir.”
Mhp ilçe başkanı Özkan Karadiken; “Daha öncesinde kurulan toplantıda grup bölündü. Kendimizi eleştirmeliyiz. Kaç milletvekili varsa her parti başkanı çağrıda bulunmalı ve Bergama’ya getirtmeli. Cumhuriyet Meydanı’nda vekiller ve halk toplanıp miting düzenlemeli. Hükümetin gündemine bu şekilde sokabiliriz. Artık laftan ziyade icraate geçmeliyiz. Çandarlı’nın ilçe olmayacağı kesinleşmeli. Sonuca ulaşacak grubu burada tespit edelim.”
Saadet Partisi ilçe başkanı Ruşen Özuysal, “1986, 90, 92 ve 1994 yıllarında il olma komisyonunda vardım. Tüm ilçe ve beldelerden destek aldım. Cumhurbaşkanı dahil her yere ziyaretler olmalı.”
İşçi Partisi sözcüsü; “doğu ve güneydoğudaki illerle karşılaştırıldığında Bergama’nın il olması kaçınılmaz. Doğa ve tarihi değerleriyle Bergama il olmayı hak ediyor. Bu yolda bir komisyon olacaksa biz de varız”
Demokrat Parti ilçe başkanı Niyazi Komşu, “ Bergama’nın çıkarları herkesin çıkarlarının önünde olmalı. Denize olan sınırlarımızı kaybetmek üzereyiz. Bergama il olma komisyonunu bir an evvel kurmalıyız. Bu toplantı salonda ne konuşuluyorsa dışında da o istikamette hareket edilmeli.”

Konuşmacıların sonrasında sözü devralan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu başkanı Melih Kahraman, sekretaryasının Bergama Ticaret Odasının yapacağı 7 kişiden oluşan icra kurulunu önerdi ve oy birliğiyle kabul edildi.

Kabul edilen icra kurulunu oluşturan isimler ise şöyle:

İcra Kurulu Başkanı; Melih Kahraman – Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Ali İhsan Süter – Berksav Yönetim Kurulu Başkanı
Mehmet Gönenç – Bergama Belediye Başkanı
Tevfik Üreten – Bölcek Belediye Başkanı
Raşit Ürper – Ak Parti İlçe Başkanı
idris Yavuzyılmaz – Chp İlçe Başkanı
Özkan Karadiken – Mhp İlçe Başkanı
Komisyon için alınacak yol planlaması için Melih Kahraman’ ın önerileri şunlar oldu:
1- Bilimsel olarak ispat edilmeli
2- Eski yapılmışlıkların arşiv dokümanları bulunup çalışmalarda temel teşkil edebilmeli.
3- Basın aracılığıyla kamuoyu sağlamak için komisyon düzenli ziyaretler gerçekleştirmeli.
4- İlimize bağlı olması düşünülen ilçelerden temsilciler de komisyonda bulunmalı, artarda toplantılar tertip edilmeli.
5- Geçmişte bu uğurda çaba sarf edenler tecrübelerini paylaşmalı.
6- Miting yapılmalı.
7- Bir parti ismiyle anılmamalı.
En kısa sürede sonuca ulaşabilme adına kurulan icra komitesinin ardından ilk toplantının da hemen yapılması gerekliliğine varıldı. Teknoloji ve sosyal paylaşım ağlarını da en iyi şekilde kullanmak gerektiğine vurgu yapan Kahraman, iletişimin sağlıklı ve sürekli olması açısından ortak portal oluşturmak gerektiğinden ve mail havuzunun bulunmasının elzem oluşundan söz etti. Başbakan Erdoğan’ın dediği konuşmanın altına çizen Kahraman, “bir yer il olacaksa o yer Bergama olmalıdır” sözünden yola çıkarak, bunun bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. 6 Ekim 2012 Cumartesi günü saat 15.00’da Bergama Ticaret Odası meclis salonunda ilk toplantı gerçekleştirme kararı alındıktan sonra toplantı sonlandırılmış oldu.
“Bergama il olmalı” komisyonunda yer alanlar ise sırasıyla şöyle:
Bergama belediye başkanı Mehmet Gönenç,
Göçbeyli belediye başkanı Esat Karacan,
Bölcek belediye başkanı Tevfik Üreten,
Zeytindağ belediye başkanı Feridun Ergün,
Yenikent belediye başkanı Fikret Çam,
Şakran belediye başkanı Ethem Yorulmaz,
Ayaskent belediye başkanı Gürsel Altuğ,
Chp ilçe başkanı İdris Yavuzyılmaz,
Ak Parti ilçe başkaın Raşit Ürper,
Mhp ilçe başkanı Özkan Karadiken,
Dp ilçe başkanı Niyazi Komşu,
İp ilçe başkanı Serap Yılmaz,
Türk Kadınlar Birliği başkanı Mahire Bıçakçı,
Basiad ve Begiad temsilcileri,
Ticaret Odası başkanı Melih Kahraman,
Ziraat Odası başkanı Nuri Taşkıranoğulları,
Berksav başkanı Ali İhsan Süter,
Bergama Muhtarları temsilcisi Nazmiye Ovacık,
Köy muhtarları temsilcisi Halil Erol,
Şehit ve Gazi Aileleri Derneği başkanı İbrahim Bulutlu