Dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek olan Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın temeli atıldı. Temel atma törenine Ulaştırma Eski Bakanı ve AK Parti Milletvekili Adayı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Mehmet Habip Soluk, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Levent Akçay, Hilmi Köprülü, Feridun Duymaz, İsmail Birol milletvekili adayları katıldı.

Törende konuşan Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasında deniz, hava ve kara yollarına önemli derecede ihtiyacı olduğunu söyledi. Bin 800 metre uzunluğundaki dalga kıranı ile Kuzey Ege Çandarlı Limanı Türkiye’de bir ilk olduğunu belirtti. DLH Genel Müdür Yardımcısı Metin Tarhan, limanın Türkiye’nin batıya açılan kapısı olacağını ifade ederek hem Ege bölgesine, hem bölgeye, hem de Türkiye’ye önemli derecede katkı sağlayacağını söyledi. 900 günde tamamlanacak olan liman yap-işlet-devret modeline göre uygulanacak ve mevcut demir ve karayollarını sağlayacak bağlantı yolları inşa edilecek.

Törende söz alan İzmir Valisi Cahit Kıraç, ülkemizde denizciliğin öneminin yeni anlaşıldığını, Çandarlı Limanı ülkemize denizcilik vasfını kazandıracağını söyledi. Kıraç: “Liman ile birlikte İzmir kavşak noktası görevi üstlenecek ve Avrupa, Asya ve Afrika’yı birbirine bağlayarak köprü oluşturacaktır.” Diye konuştu.
Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım, dünyanın ilk 10 limanı arasına girecek olan Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın temel atma günü Bakırçay Ovası için tarihi bir gün olduğu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Kuzey Ege Çandarlı Limanı bugüne kadar Türkiye’de yapılan konteynır limanlarının kapasitesinin iki katı olacak. Bu liman sadece bu bölgeyi değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında dünyanın 10 büyük ülkeleri arasında yer almasını sağlayacak. EXPO 2020 İzmir’e çok güzel hizmetler getirecek. İzmir, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan bir kapı olacaktır.” Şeklinde konuştu.

Törende söz alan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, liman, Bakırçay Havzasında yaşayan insanlarımıza yararlı olacağını belirterek hayırlı olması temennilerinde bulundu.
Ulaştırma Bakanı M. Habip Soluk, İzmir deniz İpekyolu güzergahının eseri olacağını söyleyerek önümüzdeki günlerde Menderes-Selçuk ve Aliağa- Bergama raylı sistemin ihalesine çıkılacağını bildirdi.
Konuşmaların ardından Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın temeli protokol ile birlikte atıldı.