Bergama Ticaret Odası ve Dokuz Eylül Üniversitesi Girişimcilik, İşletme ve İktisat Uygulama ve Araştırma Merkezi ortaklığı ile odamız üyeleri ve yanında çalışanlara yönelik düzenlenen ‘Yönetim Geliştirme’ programlarının sonuncusu olan ‘Zaman Yönetimi’ konulu eğitim, Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Gamze Erdoğan’ın sunumuyla gerçekleştirildi.
“Zaman yönetiminde öncelikle enerjimizin en yüksek olduğu saatleri belirlememiz gerekir” diyen Erdoğan, gün içerisinde enerji düzeyimize göre çalışmalarımızı planlıyor muyuz, yakın gelecekte yapılacak bir amaç listeniz var mı gibi sorularla katılımcılara söz vererek hayatlarında zaman yönetimini ne şekilde kullandıkları hakkında bilgi aldı.
Erdoğan zaman yönetimi konulu eğitiminde şu bilgilere yer verdi: “Etkinliğimizi arttırabilmek için yeni yollar aramalıyız çünkü zamanımızı en iyi kendimiz planlarız ve enerjimizin en yüksek zamanlarını da kendimiz biliriz. Buna en iyi örnek bir kişinin kendisine tek zaman çift zaman olarak bir belirleyici yapması; tek zamanlarda tam performans çalışırken çift zamanlarda biraz daha rahat çalışarak bir yandan da enerjisini geri topluyor. Zaman yönetiminde organize çalışmak çok önemli bir düzeye sahiptir bu nedenle organizasyon becerilerimizi sorgulamalıyız. Yazılı olarak çalışmamız o an acil bir iş üzerinde çalışırken diğer gelen işi unutmamamız için büyük öneme sahip ve işimizde verim yükseltmemize de yardımcı olur.
Kimilerimiz hayattı anlık yaşarken, bazıları gelecekte, bazıları ise geçmişte yaşar. Ancak en verimli ve hayatı en dolu yaşama biçimi anı yaşarken geleceği de aynı zamanda planlamaktır. Bu sayede zamanı en verimli haliyle ve dolu dolu yaşamış oluruz.
Zamanı yönetemeyiz yalnızca kendimizi zamana göre yönetebiliriz. Bunun için de en iyi kendimizi bilmeliyiz. Zaman bize aittir ve zamanımızı kendimiz planlamalıyız. Evli çiftler genel olarak çocukları olduğunda zamanının büyük kısmını onlara ayırırlar bu her ne kadar doğru olsa da çocuğunda kendi zamanının tadını çıkarmasına izin vermeli ve onun karar mekanizmasına engel olmamak adına kendi başına başarabileceği şeylerde onun başarı yolundaki uğraşına müdahale etmemeliyiz. Bu sayede ileride çok daha kararlı ve başarıya giden yolun zorluklarına karşı koyabilen bir birey olarak yetişmesi muhtemel olacaktır.