Bergama Sivil Toplum örgütleri cumartesi günü yaptığı basın toplantısından sonra pazartesi günü Yortanlı barajında basın toplantısı yaptı.
Ziraat odası başkanlığında yapılan toplantıda Nuri Taşkıranoğulları “Bizler Bergama Meslek Odaları sivil toplum örgütlerini temsilen burada bulunmaktayız.Yapımı tamamlanan Yortanlı barajımızda 2005 yılından beri su tutulmamaktadır.Çevreci olarak kendilerini tanıtan ve bizim ile beraber susuzluğu paylaşmayan kişiler tarafınca 16 kez yürütmeyi durdurmak için mahkemeye vermişler ve 15 kez lehlerine karar çıkmıştır. Mağdur olan bizler mahkeme kararlarına saygılı davrandık. En son barajımızın su tutması lehinde verilen karara neden saygı göstermiyor.
Barajımızın su tutması ile yazın susuz kışın su altında kaldığımız dönemlerde, gençliğimizde balık tutup yüzdüğümüz ve hayvanlarımızı suladığımız Bakırçayımızın kömür ve kanalizasyon sularının döküldüğü KÖMÜRÇAY olurken neredeler.
Bizler barajımızın su tutmaması ile yılda ortalama 35.200,000,00TL gelir kaybımız olmakta günden güne fakirleşir iken çevreciler nerede.
Yoksa bazı kişiler buralardan nemalanıyor mu?
Basında paşa ılıcası antik eserlerin acele bir şekilde gömüldüğünden bahsedilmektedir. Sizlerinde göreceği üzere arkeolog ve mühendislerin gözetiminde proje dahilinde örtülme işlemi yapılmaktadır.
Bu projeye bizlerin yorumu paşa ılıcası antik eserlerin gömülmesi değil gelecek nesillere saklamak olarak algılıyoruz.
Bizler Bergama halkı olarak bu kısır döngüden kurtulup çocuklarımızın geleceklerini eğitim, öğretim ve insan gibi yaşamalarını sağlayacak gelirler elde edebilmek için barajımızın su tutmasını istiyor ve su tutması için elimizden geleni yapacağız.
Son kez yetkililere sesleniyoruz. Toplumsal patlamayı engel olmak için mahkeme kararlarının uyulmasına özen gösterilmesini rica eder. Susuz hayat olmaz deyip suyumuz için yaşamımızı vermeye razıyız.”şeklinde konuştu
Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman “Bizim burada bulunmamızın esas sebebi yıllar önce imalatı bitmiş devletin ciddi bir kaynağı olan barajın bir önce Bergama ekonomisine dahil olmasıdır. Barajın memleketimiz susuzluğuna çare , Bergama ekonomisine çare olmasını istiyoruz ve arzu ediyoruz. Aynı zamanda hukuka olan saygımızı göstermek için şantiye alanına girmiyoruz. Burada hukukun bize verdiği ölçüde yasaklarında bilincine vararak hakkımızı arama içerisindeyiz. Ziraat odası başkanlığında yapılan bu basın toplantısında tüm sivil toplum örgütleri olarak Bergama halkını temsil etmekteyiz. Bergama’nın ihtiyacı olan bir konuma destek vermek amacıyla buradayız. Tabi bunun devamı gelir mi? Ümit ediyoruz ki bu hukuku tanımaz kişiler biran önce yaptıkları eylemlerden vazgeçer. Bergama ve yöre insanının şiddetini ve hiddetini karşılarına almazlar. Çünkü burada hakikaten insanların sulu tarıma geçtiğinde memleket ekonomisine katkısı büyük olacak. Yasaların bize verdiği tüm sınırları biz sonuna kadar devletimizin yapmış olduğu yatırımı sahiplenmek adına kullanacağımızı ifade etmek kararlılığı için buradayız. İnşallah herkes leyhlerine karar veren hukukun, yanlış karar verdiğini düşünmez. Yapılan yeri görüyorsunuz. Bergamalı olan bizleriz. Sancısını ve kahrını çeken insanlar burada. Diğer tarafta bilime de inanmak lazım. Tamamiyle bilimsel çözümlerle kurumların verdiği karara göre kapatma işlemini, biz gelecek nesillerimize tarihi dokuyu saklamak amacıyla yapılan bu kurtarma çabasına da destek veriyoruz. Adresi belli yeri belli. 70 – 80 sene sonra bizim torunlarımız da buranın tarihinden ve turizminden faydalansınlar. Biz bunu tüketmemiş oluyoruz. Bugün burada istediğimiz, barajın su tutup önümüzdeki 50-60 yıllık yöre ekonomisine ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamasıdır.” şeklinde konuştu.

Göçbeyli Belediye Başkanı Esat Karaca “ Biz senelerden beri bitmeyen barajın biran önce su tutmasını istiyoruz. Allianoi üzerinde dolgu yapılıyor. Yok edilmiyor.Şu anda ilkel yöntemler ile sondajlarla sulama yapılıyor. Zaten vatandaş zor durumda dekarı 1 TL’ye mal olan bu durumda 10-15 TL ‘ye mal oluyor. Paralarını ödemeyen çiftçiler bu sefer elektrikleri kesiliyor. Çok büyük tepkiler var. Bizde bu insanları bayağı yatıştırdık. Buraya getirmemek amacıyla sivil toplum kurumlarının başkanlarını buraya topladık. Yani gerekirse o insanlarımızı da toplamaya hazırız. Şu anda 400metreden su çıkartılıyor. Siz hesab edin birde buna elektrik masrafıda eklendiğini düşünün.” Şeklinde konuştu.
Bergama Bakkallar odası Başkanı Mehmet Salim Söyler” Burada biz Bergama esnafını temsilen buradayız. Ziraat oda başkanımız Nuri Taşkıranoğulları’na destek vermek adına buradayız. Bu destek sadece Nuri Taşkıranoğulları’na değil, Bergama esnafınadır. Bergama esnafı zor durumda, bağ kurunu ödeyemez haldedir. Çiftçi para kazandığı sürece Bergama esnafınada katkı sağlayacaktır. Bu barajın en kısa zamanda su tutması gerekiyor. Elimizden ne geliyorsa var gücümüzle çalışacağız, en kısa zamanda barajın su tutmasını sağlayacağız.” şeklinde konuştu.