Bergama ve Bakırçay Yöresinde Pamuk Üretiminin Tekrar Yapılabilmesi ve “Kütlü Pamukların Kirlenmesinin Önlenmesi İçin Alınacak Tedbirler’e Dair 2003/6189 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın Çeşitli Bölgelerde Uygulanmamasıyla Oluşan Haksız Rekabet Hususundaki Görüşlerimizi Makamlarında 20-21 Kasım 2009 tarihlerinde ziyaret ederek ilettiğimiz Sayın Bakan Zafer ÇAĞLAYAN Bölge Milletvekillerimiz A.Kenan TANRIKULU, Oktay VURAL, İsmail KATMERCİ, Tuğrul YEMİŞÇİ, Mehmet Sayım TEKELİOĞLU, TOBB Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU , TOBB Başkan Yardımcısı Bülent KOŞMAZ görüşmeler yaptık
Sayın M.Rifat HİSARCIKLIOĞLU ve Sayın Bülent KOŞMAZ ile yapılan görüşmemiz sonucunda Bergama’nın sorunları hepimizin sorunları olduğunu bu sorunların takipçisi olacaklarını dile getirdiler.
Sayın VURAL soru önergesinin Milletvekillerimiz tarafından TBMM’ye taşındığını belirtirken, Bu sorunu çözmek için girişimlerimiz devam edecekleri sözünü verdiler.
Milletvekilimiz Sayın TANRIKULU ise pamuk üreticilerinin içinde bulunduğu güç şartların ne şekilde düzeltileceği ne gibi teşvikler verilebileceği konusunda TBMM’de Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehdi EKER’ in yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi. Ahmet Kenan TANRIKULU yazılı soru önergesinde Ege Bölgesi’nde üreticilerin maliyetlerdeki artış ve primlerin düşük olması nedeniyle pamuk üreticilerinin başka ürünlere yönelmek zorunda kaldığını vurguladı. Üreticinin farklı ürünlerden de istediği kazancı sağlayamadığını bu nedenle yeniden pamuk üretimine dönmek istediğini belirten TANRIKULU soru önergesinde şu konuların altını çizdi, “Pamuktaki ABD ve AB’nin kendi pamuk üreticilerine kg başına 1 TL’nin üzerinde destek primi vermesiyle rekoltelerini çok fazla yükseltmişlerdir. Bizde ise 2009 yılı ürününü destekleme fiyatı bırakın 1 TL’yi 0,50 KRŞ’ u dahi geçememiştir. İktidarın köylümüze, çiftçimize yönelik uyguladığı bu acımasız tarım politikaları yüzünden İZMİR’ e 2002 yılında 636 bin 642 ton olan rekolte, bu yıl pamuğun ve hava şartlarının olumlu geçmesi nedeniyle ancak 193 bin 079 ton seviyesine çıkabilmiştir.”dedi
Sayın Bakanımız Zafer ÇAĞLAYAN ise; Bölgenin kalitesi dünyaca tescilli verilecek olan destekler bu bakımdan çok önemli. Türkiye’nin en büyük seralarının Bergama mevkiinde olduğu düşünülürse ve buralarda pamuk üretiminin yapılması bölgenin önemini daha da arttırmaktadır. Pamuk üreticilerin ve seraların yanında olduğunu belirten Bakan ÇAĞLAYAN söz konusu kapatma kararına gerekçesi; eleman yetersizliğinden kaynaklanmakta plan bütçe komisyonundan eleman talebi var. İlk eleman tahsisi açılacak olan birim Bergama olacaktır” dedi.