Bergama Kozak Çam Fıstığı’ndaki verim düşüklüğü için İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal İşler Dairesi Başkanlığı’nca yürütülen proje kapsamında araştırma sonuçları bilgilendirme toplantısı Bergama Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Akçay ve Genel Sekreter Gülay Koç’un da katıldığı toplantıda İBB yetkilileri, Akademisyenler, araştırma görevlileri ve Kozak mahalle muhtarları yer aldı.

İBB Tarımsal İşler Dairesi Başkanı Şevket Meriç’in açılış konuşmasının ardından, akademisyenlerin sunumları ile sonuç raporları değerlendirildi. Doç. Dr. Taner Okan; “Kozak Yaylası’nda yaptığımız çalışmalar sonucu verimi düşüren 2 unsur tespit ettik. En büyük unsur, “Çam Emici Böcek” olsa da, değişen iklim şartları da son 10 yıl içinde bu böcek için en uygun yaşama koşullarını sağladı. Bu da söz konusu böceğin hızla çoğalmasına neden oldu. Bununla mücadele üzerine çalışıyoruz. Ayrıca bölgede bir Çiftçi Eğitim Merkezi’nin kurulmasını da öneriyoruz. Bir yandan verim düşüklüğü ile mücadele ederken bir yandan da Kozak havzasındaki halkı bu konu hakkında bilinçlendirmeliyiz. Bunun yanında içinde bulunduğumuz Bergama Ticaret Odası da Kozak Çam Fıstığı’nın Coğrafi İşaret Tescili’ni alarak bu ürünün hukuki olarak da korumaya alınmasını sağlamıştır. Bu değeri hep birlikte korumalı ve sahip çıkmalıyız” dedi.
Ardından sözü alan Prof. Dr. Murat Türkeş ise; “Yaptığımız araştırmalar bize 1990’lı yıllardan itibaren Kozak’ta ısının giderek arttığını ve gelecek yıllarda da tüm Akdeniz bölgesinde olduğu gibi bu bölgede pek çok değişimin daha yaşanacağını gösteriyor” diyerek iklim değişikline dikkat çekti.
Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve Prof. Dr. Ünal Akkemik ise, Kozak’ta Çam Fıstığı için en verimli yerin Güneşli Köyü, en az verimli bölgenin ise Demircidere olmasının nedeninin yükseklik farkından oluşan nem ve sıcaklık ilişkisi olduğunu dile getirdi. “Çok kapsamlı analizler yaptık. Söz konusu böceğin, serin ve nemli ortamda 1, sıcak bölgelerdeyse 2-3 kez ürediğini tespit ettik. Kozak’ta hava kirliliğine ve asit yağmurlarına rastlamadık. Neredeyse tüm Kozak bölgesinde toprağın kumlu olduğu ve bu yüzden su tutamadığını fark ettik. Böcek için kapan tekniğinin ise işe yaradığını gördük” dedi.

Toplantı, tüm araştırma raporlarının sunulması ve katılımcılar ile soru-cevap yapılmasıyla sona erdi.