Bergama Ticaret Odası ve İş Kur işbirliğiyle, bölgede iş gücü talebinin en yoğun olduğu “kaynakçılık” ile ilgili 22 Ağustos Perşembe günü “İş Gücü Çalıştayı” düzenlendi. Bakırçay bölgesi ticari hayatının ve ekonomisinin canlanması ve bölge istihdamının artırılması adına Bergama Ticaret Odası Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya bölgenin önemli isimleri katıldı. Yaptığı açılış konuşmasıyla toplantıyı başlatan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, bir tarafta işçi arayan işverenler, diğer yanda iş arayan gençlerin bulunduğu Bergama adına bu çalıştayın kaynakçı arayan demir-çelik sektörü için çok faydalı olacağını dile getirdi. Çalıştayla birlikte iyi sonuçlar alındığı taktirde gelecekteki çalışmalara da örnek olacağını inanıyorum diyen Ürper, sözü Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’e bıraktı.

Kaynakçılık kursu ile ilgili düzenlenen bu çalıştay ile çözüm yolu bulunabilmesi umudunu taşıdığını belirten Gönenç, bölge istihdam konusunda en fazla rahatsızlık duyanın da en fazla çaba sarf etmesi gerekenin de kendisi olduğunu, olması gerektiğini iletti. Kuzey Ege konteynır limanının Bergama adına umut verici seçeneklerden biri olduğunu sözlerine ekleyen Gönenç, bölgede demiryolu ile ulaşım ağının artacak olması ve Bergama’ya gelecek olan Dokuz Eylül Meslek Yüksek Okulu ile ikinci Meslek Yüksek Okuluna kavuşuyor olmasını da ara eleman ihtiyaçlarını karşılama adına önemli adımlardan olduğunu kaydetti. Bir önceki oda yönetim kurulu başkanının da çabalarıyla TOBB’a, ilçemize meslek lisesi yapma taleplerinin iletildiğini de söyleyen başkan Gönenç, bölge sanayisi ve odaları ile belediyenin tam bir seferberlik içerisinde olması gerektiğini ve açılacak olan kaynakçılık kursu için de belediye olarak servis imkanını sağlayabileceklerini vurguladı.

Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdür Yardımcısı Zafer Şener’in kürsüde yaptığı açıklama ve bilgilerle çalıştay daha verimli hale geldi. Nitelikli eleman sıkıntısını gidermek adına düzenlenen kurslarda kursiyerin eğitim, malzeme, cep harçlığı, yol masrafları gibi giderlerinin karşılandığını belirten Şener, bu zamana kadar yapılan farklı branştaki kurslarla ciddi anlamda istihdam sağlandığını iletti. Kendilerine gelen işsizlerin iş seçiciliği hakkından faydalanarak daha verimli olacağı işleri ve kursları seçtiklerini de söyleyen Şener, zaman zaman açılan kursların kursiyer bulunamadığı için iptal ediliyor olmasının üzücü olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra açılan kurslar için pratik yapılacak yerlere ihtiyaç duyulduğunun, şirketlerin bunlara olanak ve fırsat vermeleri gerektiğinin altını çizdi. Kurumun işçisine sağlayacağı ekstra avantajlar sunmasının (maaş, yol, yemek, prim, gıda yardımı vb.) iş arayan için daha cazip hale geldiğini ve o işe olan talep artışının sağlanacağına vurgu yapan Şener, bölge işyerlerinde kaynakçı arayışı varsa, bu anlamda çalışmaların biran önce başlatılması gerektiğini belirtti. Zafer Şener, “Sizler, işveren olarak kursiyerlerimizden işyerinizde 120 gün istihdam etmeyi bize taahhüt edin, biz de eğitim aşamasında her gideri karşılayabilelim.” açıklamasında bulundu.

Yörede ciddi bir öneme sahip Ateş Çelik şirketi İnsan Kaynakları Yöneticisi Murat Özkan söz alarak kurumun genel durumundan ve ihtiyaçlarından söz etti. İşlerinde uluslar arası kalite standartlarını aradıklarını söyleyen Özkan, kendi kaynak işçilerini bulma hususunda İşkur ile de ortak çalışmalarla oluşturdukları kurslarla kendi işçilerini bulabildiklerini belirtti. Şu anda otuz kadar taşeron ile birlikte toplam 150 çalışanının bulunduğunu belirtirken, Aliağa’ya kurulum aşamasında olan Star Rafineri’nin devasa bir projesinin olduğundan söz etti. Büyük bir tesis olan rafinerinin 4-5 yıllık inşa çalışması için ciddi işgücüne ihtiyaç duyulacağından söz eden Özkan, bunun için öncelikle ve acil bir şekilde kaynakçılar yetiştirilmesi gerekliliğine işaret etti. Kendi şirketlerinde bulunan nitelikli elemanların oraya geçme durumunun da söz konusu olabileceğini belirten Özkan, bu durumun ciddi bir tehdit oluşturabileceğinin altını çizdi.

Söz alan Bergama Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürü Rahim Şimşek, kurs amacının içerisinde gerçekten başarılı olanların sertifika alması gerekliliğine vurgu yaparken, bunun sağlanamaması halinde mezun ya da sertifikalı işsiz gençliğin türeyeceğini belirtti.
Bergama Ticaret Odası yönetim kurulu eski başkanı Melih Kahraman ile meclis üyesi Ertuğ Canoğlu, çalıştıracak işçi bulamamalarından yakınırken piyasada çok sayıda işsizin de bulunmasının garip geldiğini belirtti. Melih Kahraman, on kadar kaynak elemanına ihtiyaç duyduğunu belirterek bunun için bu eğitime de sonrasında eleman bulundurmaya da her türlü destek olacağının altını çizdi. Kahraman, eğitim sırasında kullandırabileceği alet ve ekipmanın bulunduğunu, bunları her türlü sunuma açık hale getirebileceğini de sözlerine ekledi.

Çalıştaya katılan isimler şu şekildeydi: Bergama Ticaret Odası meclis başkanı Erol Işıldak, yönetim kurulu başkanı Fikret Ürper, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdür Yardımcısı Zafer Şener, Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Adnan Şengül, Bergama Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürü Rahim Şimşek, Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Özcan Demir, Ateş Çelik İnsan Kaynakları Yöneticisi Murat Özkan, İşkur Çiğli Hizmet Merkezi Timuçin Kılıç, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu’ndan Levent Akçay, Lütfi Kolat, Tahir Erdoğan, Gonca Harman, Yönetim Kurulu Eski Başkanı Melih Kahraman, Meclis Üyesi Ertuğ Canoğlu, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Mustafa Apaydın

Bergama Ticaret Odası’nda verilen işgücü çalıştayında, tüm katılımcıların ortak kararı ve destekleriyle Bergama’da en kısa sürede kaynakçılık kursu açılacağının duyurusu yapılırken, gerçekleşen toplantı, ara eleman olarak kaynakçılara bölge adına büyük ihtiyaç duyulduğunu gözler önüne serdi.