Bergama’da Turizm Haftası kutlama töreni Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlandı. Törenin ardından Kaymakamlık Sergi Salonu’nda, Bergama Fotoğraf Derneği tarafından hazırlanan fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.
Program Bergama Ticaret Odası’nın tonozunda “Turizm” konulu paneliyle devam etti. Panelistler arasında Yönetim Kurulu Başkanımız Melih KAHRAMAN, Bergama Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Macit GÖNLÜGÜR, Ege Meslek Yüksekokul Öğretim Görevlisi Emre ATABERK, Kozak Turizm firmasının sahibi Sait TEZ yer aldı.

“EV PANSİYONCULUĞUNU DESTEKLENMELİ”
Başkan KAHRAMAN, Bergama’nın turizm potansiyelini nasıl değerlendirilmesi konusunda bilgi verdi. Turizm teşvik kanunundan sonra ortaya çıkan tesis yetersizliği Bergama’nın ve Türk turizminin önemli sorunu olduğunu belirten KAHRAMAN, çözüm olarak Bergama’da ev pansiyonculuğunun desteklenmesini ve yöre insanımızın bu konudaki fikirlerini göz önünde bulundurulması gerektiğini savundu. Başkan KAHRAMAN, ören yerlerinin başta dükkan sahipleri olmak üzere çalışanlarının da denetlenmesi gerektiğini ören yerlerinde oluşabilecek taciz, tartaklama, kötü emelli uygulamalar Türk turizmini baltaladığını hatta Türkiye’nin dış dünyadaki itibarını zedelediğini ifade etti. Bu anlamda turizm polisi veya turizm jandarması ivedi olarak söz konusu bölgelerde geniş yetkilere görevlendirilmesini talep etti. KAHRAMAN, turizm bölgelerinde çalışan kişilerin lisan eğitimlerinin yanında ticaret odası onaylı tarih, kültür ve kişilerle iletişim programlarına katılarak sertifika alarak kişisel gelişimlerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkemizdeki termal tesisleri belirten KAHRAMAN, bu tesisleri iyileştirilmesi antik tedavi sistemlerinde daha çok personel yetiştirilmesi konusunda yapılacak çalışmalar dünyaya çığır açacağına inandığını belirtti. Bölgesel olarak Aliağa’ya gelen metro projesinin Bergama’ya kadar ulaşması din ve kültür turizmini daha iyi yerlere getireceğini söyledi.

İlk çağ medeniyetlerinden beri bir çok dinlere ev sahipliği yapan ülkemizin diğer ülkelerden farklı olduğunu ifade eden Melih KAHRAMAN, dini mekanlara ev sahipliği yapan ülkemizde inanç turizmi açısından talep oluşturulması gerektiğini belirtti. Kutsal değerlerin tahribi ve yağmalanması inanç turizmi açısından önemli bir sorun olduğunu belirten KAHRAMAN sözlerine şöyle devam etti: “Kutsal yapı ve mekanların koruma altına alınmaması, yerli halkın bilinçsizliği ve tanıtım çalışmalarımızın yetersizliği, başta Yunanistan olmak üzere çeşitli değerlerimizi sahiplenerek tanıtım çalışmalarının önüne geçilmemesi ve bunu turiste yanlış aktarılması gibi sorunlar turizm kapasitemizi düşürmektedir. Öneri olarak tahrip ve yağmalamaya engel olmak ve ören yerlerindeki turistler için yapılan sosyal alanların yapılara uyumlu bir şekilde inşa edilmelidir.”

Farklı turizm türlerini bir arada içeren paket turlarına talepler arttırılması gerektiğini belirten KAHRAMAN, makro bazda bakanlığın mikro bazda yerel yönetimin ve sivil toplum kuruluşların yurtdışı tanıtımlarına ağırlık vermeleri gerektiğini ifade etti. Bu yıl katıldığı BERLİN ITB 2011 fuarını örnek gösteren KAHRAMAN, önümüzdeki yıl düzenlenecek ITB fuarında Bergama’yı münferiden tanıtmayı amaçladıklarını bildirdi. Başkan KAHRAMAN, inanç turizmiyle ilgili web sitesi hazırlanarak kiliselerin web sayfalarına link olarak verilmesi, ayrıca turistlerin seyahat kararlarını etkileyen önemli seyahat acentelerine Türkiye’deki inanç merkezleri hakkında bilgilendirilmesi ve periyotlar halinde Bergama’ya ulaştırılması konusunda önerilerde bulundu. Bergama’nın UNESCO’nun kültürel miras listesine girmesi gerektiğini belirten KAHRAMAN, bu konudaki çalışmalarımızı hızlandırarak Bergama’nın listeye girmesini arzu ettiğini bildirdi.

“BİLİNÇLENMEMİZ GEREKİYOR”

Panelde turizm potansiyeli konusunda bilgi veren Macit GÖNLÜGÜR, Bergama’nın kültür turu anlamında önemli bir yere sahip olduğunu fakat yatak kapasitemizin yetersiz olduğunu belirtti. Kale Mahallesinde önümüzdeki günlerde açılacak olan otellerin bu yörede büyük bir teşvik olacağını ifade etti. Yıllardır düzenlenen turizm konulu seminerlere fazla katılımın olmamasını belirten GÖNLÜGÜR, sektörün canlanması için hepimizin bilinçlenmesi gerektiğini, devletimizin turizm konusuna el atarak bilinçlenmemizi sağlaması gerektiğini vurguladı.

“YEREL ÜRÜNLERE SAHİP ÇIKILMALI”

Gelen turistin şehir merkezine uğramadığını belirten Sait TEZ, turistlerin şehir merkezine girerek ufakta olsa alışveriş yapmaları sağlanması gerektiğini ifade etti.Ünlü şehirlerin yaptığı gibi yöresel ürünlerin imalatını ve satışını gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyerek yöresel ürünlerimize sahip çıkmamızı vurguladı.

“TÜRK İSLAMİ DEĞRELERİMİZİ ÖNEMSEMELİYİZ.”
Bergama’nın doğal, kültür ve hizmet turizm açısından çekiciliklerinin bulunduğunu belirten Emre ATABERK, Bergama’da günü birlik turların yapıldığı üzülerek ifade etti. Bu durumun turizm gelirini etkilediğini vurgulayan ATABERK, sahip olduğumuz evrensel değerlerimizin yanında Türk İslami değerlerimize de önem verilmesi gerektiğini belirtti. Kozak yaylasının eko turizmi açısından önemli olduğunu söyleyen ATABERK, termal kaynaklarımızı kullanarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Hizmet turizminde eksikliğimizin olduğunu bildiren ATABERK, AB projelerinden yararlanarak AB Projelerinin Bergama’ya katkısı olacağı düşüncesini belirtti.

Panelde Yönetim Kurulu Üyemiz İsmail BİROL söz alarak yöremizin önemli sıkıntısının turisti konaklatamamak olduğunu belirtirken özel sektör temsilcilerin turizmden beklentilerin çok büyük olması Bergama için handicap olduğu vurguladı. Özel idarelerin yapmış olduğu termal otelleri özel sektöre verdiğini örnekleyen BİROL, yöremize de özel idare eliyle böyle bir yatırımda yardımcı olmak konusunda yöneticilerimize seslendi.

BİROL’ un seslenişinden sonra söz alan Kaymakamımız Sayın Ahmet Ertan YÜCEL, İsmail BİROL’ un düşüncesinin doğru olduğunu fakat özel idarelerin bu konuda kaynağını çok fazla aktarmadığını ancak konunun valiliğe ya da il genel meclise aktarılabileceğini belirtti. Bu konuda değerli girişimcilerimizden destek beklediğini belirten Sayın ERTAN, Bergama’daki potansiyel kaynağın yaşama geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Panel konuşmacılara çiçek verilmesiyle son buldu.

Turizm haftası etkinlikleri çerçevesinde Bergama Ticaret Odası olarak yöremize halı sektöründe turizme yatırım yapan üyelerimizi ziyaret ettik. Bergama Galeri Halı müdürü Can KURT ile ziyaretimizde bizlere işletmesi ve derin halı tecrübesi konusunda bilgi verirken yapmış oldukları halılarını sergiletti. Halının tarihi üzerinde engin bir bilgiye sahip olan KURT, hayalinde halı müzesi açmayı düşündüğünü belirtti. Ziyaretimizin sonrasında kendilerine Kızılavlu’ nun sembolik resmi bulunan tabak hediye ederek işletmesinin daha çok turist getirerek Bergama’mıza katkı da bulunması temennisinde bulunduk.

Ziyaretlerimizin ikinci ayağı Doğuş Halıcılık idi. Bergama’nın önemli sorunlarından biri olan turistin Bergama’da konaklayamamasından şikayetçi olan Şirket Müdürü Mustafa Bey, tur acentelerinin araçlarının kilometrelerini bile hesapladığı bildirdi. Ziyaretimizin sonunda Bergama Galeri Halı müdürüne takdim ettiğimiz Kızılavlu’nun sembolik resmi bulanan tabak hediye ederek ziyaretlerimizi noktaladık.