Kozak Havzası fıstık çamlarında bu güne kadar yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve yeni yapılacak çalışmaların belirlenmesi için 3 Mayıs 2012 Perşembe günü, Öğretmenevinde , Bergama Ticaret Odası ve Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışmalar sonucu, değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Bergama Ticaret Odası tarafından, uzun süredir yürütülen çalışmaların sonuçlarını değerlendirmek için düzenlenen toplantı, çok sayıda üniversiteden gelen akademisyenin, katılımıyla gerçekleşti.
Bergama Ticaret Odasının Kozak havzasının incelenmesi talebiyle gerçekleşen davetlerin sonuçlarının değerlendirildiği toplantıya ; Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Prof. Dr. Ömer Karaöz, Prof. Dr. İbrahim Turna, Prof. Dr. Mahmut Eroğlu, Prof. Dr. Abdurrahman Bayram, Prof. Dr. Salih Maden, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Dç. Dr. Seçil Akıllı, Dç. Dr. Seçil Akıllı, Dç. Dr. H. Tuğba Lehtijarvi, Yar. Dç. Dr. Asko Lehtijarvi, Dr. Meltem Özçankaya, Orm.Yük.Müh. Muhammet Kılcı konuşmacı olarak katıldı.
Bergama Kozak Havzası fıstıkçamlarında ki İbre kurumaları ve verim düşüklüğü ile ilgili, bugüne kadar çok sayıda yapılan inceleme ve araştırmaların değerlendirme toplantısı, açılış konuşmalarıyla başladı.
Toplantıya Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, Orman Genel Müdürü,Akp İlçe Başkanı Raşit Ürper, çok sayıda Kozak köy muhtarları ve bölge halkından yoğun bir katılım gerçekleşti.
Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Melih Kahraman açılış konuşmasında “
Ticaret odası olarak uzun soluklu devam eden bir çalışma içerisine girdik. Kozak bölgemiz için yapılan incelemelerimizin sonuçlarının değerlendirildiği bu toplantının kozak için dönüm noktası olmasını diliyoruz. Üniversiteden gelen değerli hocalarımız, bölge halkımız ve orman genel müdürlüğü ile güçlerimizi birleştirerek hep beraber bir çözüm arayışı içerisine girdik.Amacımız en kısa süre de ağaçlarımızda ki verim kaybının nedenlerinin ne olduğunun bulunması ve bir an önce gereken önlemlerin alınmasıdır” dedi.
Açılış Konuşmalarının ardından, Toplantı üniversitelerden gelen çok değerli hocaların sırayla gerçekleştirdikleri sunumlarla devam etti.
Problemler sınıflandırılarak anlatılırken son birkaç yıldır yoğun olarak rahatsızlık görüldüğü ve bunun üzerine araştırmalara başlandığı belirtilerek bulgular değerlendirildi.
Kozak Havzasında ki fıstık çamlarını etkileyen olası faktörler şu şekilde sıralanmıştır; ekolojik faktörler, çiçeklenme, tozlaşma ve döllenme döneminde ki sıcaklık değerleri rüzgar hızı, böceklerin verebileceği zararlar, hava kirliliği, abiyotik ve biyotik zararlar, mantarlar, insanların yanlış ilaçlama yöntemleri, maden tozları olabileceği, sahada inceleme yapan hocalar tarafından açıklandı.
Bergama Ticaret Odasının daveti üzerine Bergama’ya gelerek Kozak havzasında çalışmalarını sürdüren akademisyenler bu çalışmanın içine dahil olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, Orman Bölge Müdürlüğü ve Bergama Ticaret Odasının katkılarıyla, Kozak yöresinin Türkiye’de araştırma yapılan ikinci orman olduğunu belirterek verilen desteklerden dolayı teşekkürlerini sundular.
Akademisyenlerin sunumlarının ardından soru-cevap şeklinde devam eden sunumda dinleyicilerden ve kozak köy muhtarlarının bazıları tarafından sorulan soruların ve çözüm önerilerinin ardından program sona erdi.
Son olarak söz alan BERTO Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman; “Kozak yöresinin en çok araştırma yapılan ikinci orman olmasından dolayı mutluluk duydum. Burada ağaçlarda ki verim düşüklüğünün sebeplerini ve neler olabileceğini tartıştık fakat işi polemik haline getirmemek gerekir. Önemli olan sorunun kaynağının ne olduğunun net olarak ortaya çıkması ve bir an önce bunun önüne geçilmesi için, gereken çalışmaların yapılmasıdır,bilime inanmak gerekir,biz burada elde edilen sonuçları hızla meclis araştırma komisyonuna ulaştırıp hava ölçüm cihazı talep edeceğiz ve biran önce sorunun çözülmesi için elimizden geleni yapacağız ” diyerek, Kozağın; Bakırçay bölgesi ve memleketimiz için ne kadar önemli olduğunun altı bir kere daha çizildi.