Tarihi Bergama Arastasında araştırmacı, gazeteci-yazar, akademisyen, tarihçi ve rehberler ile Bergama’nın tanıtımı ve turizmde ivme kazanması için Bergama Ticaret Odası organizatörlüğünde toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Lütfi Kolat, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sarıl, Genel Sekreter Gülay Koç, Gazeteci-Yazar Orhan Beşikçi ve beraberinde araştırmacı gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ve rehberler katıldı.
Bergamalı rehber Mehmet Gülümserin konuşmacı olduğu toplantıda ilk sözü Dokuz Eylül Üniversitesi Restorasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Emel Kayın aldı. Bergama’nın Dünya Mirası kapsamında değerlendirilmesine çok sevindiğini ifade eden Kayın: “Biliyorsunuz ki Dünya Miras listesine girmekle iş bitmiyor, aynı zamanda bu listede kalmanın öneminden bahsetmek istiyorum. Kent dokusu yaşamsal katmanlar, zanaatların korunması, yapılacak çalışmaların kültürel mirası yok etmeyecek şekilde olması gerekiyor. Kültürel değerlerle tarihi değerleri birlikte kullanmalı ve onları birlikte korumalı. Bahsettiğim bu değerleri uygulamak için hangi metotları kullanacağız bunu ilerleyen dönemlerde birlikte çalışarak öğreneceğiz” dedi.
Kayın’ın ardından söz hakkı alan Konak Belediyesi Arge Müdürü Mihriban Yanık, mevcut yapıların orijinaline sadık kalınarak yapılmasının çok büyük öneme sahip olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Yanlış mozaik, yanlış restorasyon örneklerini bugün de görebiliyoruz ve bunların olumsuz etkilerini. Bu nedenle alanında uzman restoratörlere de ihtiyacımız var. Dokuyu ve yaşanmışlığı koruyarak restorasyon yapılmalı. Bergama’da yapılan çalışmaları beğendim. İlerleyen zamanlarda daha iyiye gideceğine inanıyorum. Restorasyon konusunda halkın da bilinçli olması gerektiğini düşünüyorum ve para konusunda çok büyük bir sıkıntı oluşacağını da biliyorum bu nedenle devletin de restorasyon çalışmalarında yardım etmesi gerekir” diye konuştu.
Bergama’nın değerleri Bergama’da sergilenmeli
Basmahanenin bugünkü değerini kazanmasındaki en büyük isim olan gazeteci-yazar Orhan Beşikçi Bergama için düşüncelerini şöyle aktardı: “Bergama deyince aklıma Akropol, Asklepion ve Kızılavlu geliyordu. 4 ay önce buraya Mehmet beyin davetiyle gelmiştim. Çınarlı kahvede otururken karşında gördüğüm bir tabela dikkatimi çekti. Bergama Hacı Hekim Hamamını gördüm ve sonrasında yaptığım araştırmalarda Bergama kültür envarterinin çok yetersiz olduğunu gördüm. Bergama’nın bu üç değerden ibaret olmadığını birçok kültüre beşiklik ettiğini gördüm. Ayasofya’da sergilenen Bergama eserlerini Bergama’ya getirebiliriz. Bunun için çalışmalar yapabiliriz. Her birimiz üzerine düşeni yaparsa bunu başarabiliriz” dedi.
Orhan Beşikçi’nin ardından söz alan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, bugün burada Bergama için toplandık ifadesini kullanarak sözlerine şöyle devam etti:”Bergama için birçok çalışma yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Bergama Belediyesi ile başlattığımız bir proje var ‘Bergama Seni Çağırıyor’ burada bu projeden bahsetmek istiyorum. Biz bu projeyi neden yaptık? Bugün gezeceğiniz Bergama’yı bilmediğiniz yönlerini Bergama’ya hiç gelmemiş kişilere göstermek için yaptık. Sizlerin de bize yapacağınız destekleri memnuniyetle karşılayacağız. Tekrardan hoş geldiniz diyor ve iyi bir Bergama günü geçirmenizi diliyorum” dedi.
Bergama’nın Parşömeni yeniden can buldu
Bergama’nın unutulmuş bir değeri olan Bergama Parşömenini dokuz yıl önce başlattığı mücadele ile yeniden Bergama’ya kazandıran Macit Gönlügür: “Kentlerin güçlü yönleri vardır. Bergama’nın birçok güçlü yönü var bunlardan biri de parşömen; ancak bu Bergama’da üretilmiyordu. Ben de bu yönün tekrar hayata kavuşması ve hak ettiği yerde, hak ettiği değeri görmesi için 9 yıl önce parşömen çalışmasına başladım. Elimden geldiğince bu değeri tanıtmaya çalışıyorum. Bu çalışmalarım sırasında bana destek olan Ticaret Odasına ve Bergama Belediyesine teşekkürlerimi iletiyorum” dedi. Gönlügür, konuşması sonunda Orhan Beşikçi’nin Parşömene basılmış fotoğrafını takdim etti.
Bergama’da Tıp Müzesi açılmalı
Tıbbın Anadolu’daki kökleri kitabının yazarı, Turizmde Bu Sabah İnternet Gazetesi yazarı Serdar Çelenk, Bergama’da turizmin gelişmemesinin bir dezavantaj değil avantaj olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: ” Turizmin geliştiği birçok kentte edinilen kazanım halka yaramadı. Bu hatalar örnek alınarak Bergama’da daha profesyonel olarak turizmcilik yapılabilir. Bergama’da birçok turistik değer varken biz bunları tam olarak sunmayı bilmiyoruz. Örneğin tıbbın doğduğu şehir Bergama’da bir tıp müzesi olması gerekir. Değerlerimizi katma değerini yükselterek sunmamız gerekir. Bizler bunun üzerinde yoğunlaşmalı ve çalışmalıyız. Bergama Belediyesi ve Ticaret Odasının girişimlerini saygıyla karşılıyorum. Tıbbın Anadolu’daki kökleri projesi önemli bir projedir. Bu proje içinde Bergama Belediyesi ve Ticaret Odasından desteklerini bekliyorum” diye konuştu.
Son olarak konuşmaya çıkan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, toplantıda emeği geçen Bergama Ticaret Odası ve Mehmet Gülümsere teşekkürlerini ileterek konuşmasına şöyle devam etti: “Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper’in de belirttiği gibi ortak yürüttüğümüz bazı projeler var. İşbirliği gerçekten çok önemli; Kent dokusunu korumak ve UNESCO ile ilgili tüm çalışmalarda sadece belediye olarak değil bölgede yaşayan tüm STK’lar ile birlikte çalışılması gerektiğini düşünüyorum. UNESCO bize bir heyecan yaşattı. Bergamalı turisti kentin içinde, Arastada göremiyordu. UNESCO’ya girmiş olmak demek ilçe olarak yapacağımız her çalışmada kentin dokusuna dikkat ederek çalışma yapılmak demektir. Bu nedenle yapacağımız her çalışmada bu unsura dikkat etmemiz gerekiyor, korumacı olmamız gerekiyor. Restorasyon konusunda belediye olarak bu iş için iyi bir ekip oluşturuldu içinde sanat tarihçisi, arkeologu da olan profesyonel çalışanlarımız var. Selinos projesi devam ediyor, Deri Fabrikası restorasyonu başladı. Kaynak yarattıkça belediye olarak restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz. Tıp tarihi müzesi için bir kurul oluşturuldu. Tabi ki burada her şeyi anlatmak pek mümkün değil bahsi geçtiği için söylüyorum tıp tarihi hakkında Osman Bayatlı’nın yapmış olduğu tüm araştırmalar derlenerek baskı için verildi. Son olarak ilk kez burada bahsediyorum Bergama konulu bir çizgi film yapıyoruz. Bergama’da son günlerde turizm için çok ciddi çalışmalar var. Bu çalışmalar yalnız olamıyor. Bugün burada sizlerin olması, Ticaret Odasının olması, halkın olmasıyla birlikte başarılabilir çalışmalar. Bizlere yazılarınızla, fotoğraflarınızla, düşüncelerinizle yardımcı olmanızı diliyor bunun için sizlere şimdiden teşekkür ediyorum.
Toplantı sonunda Bergama Ticaret Odası’nın, Bergama Belediyesi’nin ve BERKSAV’ın hazırlamış olduğu hediyeler gelen misafirlere takdim edildi.