Bergama’nın göz bebeği ürünü olan çam fıstığı ve zeytine bilimsel inceleme

Bergama’nın göz bebeği tarım ürünü olan fıstık çamı ve zeytine bilimsel araştırma başlatıldı. Bergama Ticaret Odası, Kozak’taki çam ağaçları ve Bergama’nın bazı köylerindeki zeytin ağaçlarında görülen kuruma ve verim kaybını yakın takipçisi olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Süleyman Demirel Üniversite’sinden araştırma için gelen heyetin ardından Karadeniz Üniversitesi Orman Fakültesi de çam ve zeytin ağaçlarını incelemek için Bergama’ya geldi.

TÜRKİYE’nin çam fıstığı üssü olan Kozak’ta uzun yıllardır çam ağaçlarında görülen verim kaybı ve kuruma nedenleri BERTO tarafından ele alınmaya başladı. Kozak’ın belli bölgelerinde görülen kuruma ve verim düşüklüğü bilimsel olarak araştırılacak. Bu kapsamda önceki gün Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Tuna, Bergama Orman İşletme Müdürü Erol Pehlivan, Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman ve öğretim üyeleri ile birlikte Kozak’ta incelemelerde bulundu.

BERGAMA Ticaret Odası’nın Türkiye’deki Orman Fakültelerine gönderdiği araştırma yazısına bir cevapta Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden geldi. Bölgede halkını sıkıntıya düşüren durumun nedenin bir önce bulunmasını isteyen BERTO Başkanı Melih Kahraman, her fırsatta havzada geniş çaplı bilimsel araştırma yapılmasını gerektiğini dile getirmişti. Bu kapsamda önceki gün Bergama’ya gelen, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Tuna, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lokman Altun, Orman Koruma ve Orman Antolojisi Öğretim Üyesi Mahmut Eroğlu, Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahramanı makamında ziyaret ederek inceleme öncesinde ön bilgi aldılar. Ziyarette Orman İşletme Müdürü Erol Pehlivan ve Kozak Orman İşletme Şefi Zafer Selbik’te hazır bulundu. Görüşmelerde Kozak’ın Türkiye ve Ege Bölgesi için önemi ifade edildi.

TİCARET Odası Başkanı Melih Kahraman, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Tuna ve öğretim üyeleri ile yaptığı görüşmenin ardından kurumanın ilk görüldüğü bölge olan Hacıhamzalar Köyü’ne gitti. Burada köy muhtarları tarafından karşılanan araştırma heyeti, bölgedeki diğer köylerde, kuruyan çam fıstığı ağaçları üzerinde de incelemeler yaptı.

HAVZADA ekoloji, ibre ve toprak profili örnekleri aldıklarını belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Tuna, ilk gözlemlerine göre kurumanın çok büyük sorun olmadığını işaret ederek şu değerlendirmede bulundu: “Verimin gelecek 3 yıl içinde özellikle 500 metre rakımın altında olmadığı, daha yukarı alanlarda çok daha düşük olsa da verimin olacağını tespit ettik. Tabii gerçek nedenler analiz sonuçları ile verilecek. Sonuçlarımızı rapor halinde Bergama Ticaret Odası’na göndereceğiz.” dedi.

BERGAMA Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman da, Ege’nin akciğeri olan Kozak’ın bölge insanı için hayati önem taşıdığını belirtti. Bölge halkının büyük bir kesiminin geçimini çam fıstığından sağladığını dikkat çeken Kahraman, çam fıstığının ticari önemine değinerek, “ Kozak yöremizde bulunan fıstık çamı sahası, Türkiye’nin fıstık çamı alanlarının yarısını oluşturmaktadır. Türkiye’de üretilen ortalama 1500 tonluk çam fıstığının yaklaşık olarak 1000 tonu Kozak Yaylası’ndan elde edilmektedir. Kozak çam fıstığının üretim değerleri diğer ülkelere göre daha fazla. Bu açıdan havzanın yaşadığı sorunda bizler için çok önemli BERTO, olarak bu sorunun bilimsel olarak incelemesi ve biran önce sorunun kaynağını bulunmasını istiyoruz. Bu yüzden Türkiye’nin değerli bilim adamlarını buraya çağırıp inceleme yapmasını sağladık. Amaç ve hedefimiz sıkıntının en kısa zamanda çözülmesi” dedi.

Son olarak Bergama’da bazı köylerinde zeytin ağaçlarında görülen böceklenme ve kuruma ile ilgili de araştırma yapıldı. Zeytin ağaçlarının üzerindeki mantar böceklerinin ağaçlara zarar verdiğini tespit ettiklerini belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Tuna, konuya Ege Üniversitesi Orman Fakültesi’nin hakim olduğunu dile getirerek, “ Zararlılar üzerindeki raporumuzu Ege Üniversitesi Orman Fakültesi’ne sunacağız.” diye konuştu.