Bergama Ticaret Odası başkanlığında Kozak’taki muhtarlar ile oluşturulan birliktelik bir bir sonuç veriyor. Yakın geçmişte Kozak yöremizde yaşamış olduğumuz çam ağaçlarımızın kuruması ve verim kaybı ile ilgili sorunun çözümü için yaptığımız çağrılara ilk cevap Süleyman Demirel Üniversitesi’nden geldi. Orman Fakültesi akademisyenlerinden oluşan dört kişilik heyet Bergama Ticaret Odası’nın davetlisi olarak Kozak Yaylası’nda yaşanan problemi araştırmak için Bergama’ya geldiler. Uzmanlar, yöremizin muhtarları ve ticaret odamızın üstün gayretleri ile bölgemizin akciğeri olan Kozak yaylasındaki çam fıstığı ağaçlarında yaşanan olumsuzluk hakkındaki söylenti ve hurafelere bilimsel method ve gerçeklerle çözüm arayacaklar.

Önce Başkan Melih Kahraman’ ı ziyaret eden heyet bölge hakkında Kahraman’ dan geniş bilgi aldılar. Yukarıbey Köyü Muhtarlık binasında yapılan toplantıya Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman, Aşağıbey Köyü muhtarı M.Sıtkı Bilgi, Yukarıbey Köyü Muhtarı İlhan Çakır, Hacıhamzalar Köyü Muhtarı M.Emin Can, Hisarköy Muhtarı M.Emin Demirtaş, Aşağıcuma Köyü Muhtarı Mehmet Çamgül, Göbeller Köyü Muhtarı İsmail Sabahçı ve Kozak Orman İşletme Sefi Zafer Sebik katıldılar. Yapılan değerlendirme ve çıkarılan yol haritası sonrasında Öğretim Görevlisi Doç. Dr. H. Tuğba Doğmuş Lehtijarvi, Yard. Doç. Dr. Asko Lehtijarvi, Araştırma Görevlisi Funda Oskay ve Öğretim Görevlisi Gülden Aday çam fıstıklarında yaşanan problemi Kozak’ taki sorunlu bölgede geniş çaplı araştırmalarına başladılar.

Heyet, sorunun yoğun olduğu bölgeleri ve kuruyan ağaçları Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman, Kozak Orman İşletme Şefi Zafer Selbik ve Yukarıbey Muhtarı İlhan Çakır, Aşağıcuma Muhtarı Mehmet Çamgül, Hacıhamzalar Muhtarı Mehmet Emin Çam ile birlikte gözlemleyerek kurumanın yoğun olduğu alanlardan numune topladılar.

Dünyanın en kaliteli çam fıstığına sahip olan bu bölgedeki sorun hakkında Başkan Kahraman ekonomik gelire yüksek katkı koyan çam fıstığındaki hastalığın araştırılması ve sonuca ulaşılması için gereken çabayı göstereceğini ifade etti. Kahraman, “Bergama Ticaret Odası olarak üyelerimizin menfaatlerini düşünmek ve gereğini yapmak konusunda çabamız artarak devam etmektedir. Önemli olan sorunun tespiti ve giderilmesidir. Değilse yaklaşık suçlu ve sorumlu arayışı ile yöremiz üreticisi, istihdam ve ihracat konusundaki başarıları ile gurur duyduğumuz granit taş işletmecisi üyelerimizin zan altında bırakılmasına asla razı değiliz.” şeklinde konuştu.

Araştırmalarının ikinci gününde heyete Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü’nden Dr. Meltem Özçankaya ve Cemhan Bucak ‘da katılarak akademisyenler ile birlikte Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü’nün daha önceden hastalıklı alanlarda yaptıkları çalışmaları incelediler. Araştırdıkları ve inceledikleri her alandan örnekler toplayan heyet muhtarların kuruma ve verim kaybı hakkındaki fikirlerini aldılar.

Bölgesel olarak hastalıklı alanlardan kozalak, kobalak, ibre ve dal örneklerini laboratuarda analiz edeceklerini belirten Doç. Dr. H. Tuğba Doğmuş Lehtijarvi her ihtimali göz önünde bulundurmak istediklerini ifade etti. Alınan örnekleri üniversitedeki diğer araştırma görevlileri ile de paylaşacaklarını söyleyen Lehtijarvi en kısa zamanda incelemelerinin sonucunu raporla sunacaklarını dile getirdi. Bol miktarda örnekler toplayan heyet, Kozak’ taki iki günlük araştırma ve incelemelerine son verdi.