Bergama Ticaret Odası, İzmir Ticaret Odası ve Ege Üniversitesi Rektörüyle yapılan toplantıya Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. F. Akın OLGUN, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Genel Sekreter Gülay Koç, İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Av. Duygu Mutluel, Araştırma Giriş. ve Meslk. Geliş. Müdürü Birol Efe, Araştırma Giriş. Meslk. Geliş. Uzmanı Şebnem Boran ve Kozak Aşağıbey Muhtarı M. Sıtkı Bilgi katıldılar.
Bergama’da bir Fıstık Araştırma Merkezi kurulması gerekiyor.
Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu ile sürekli irtibat halinde olarak okulun ve bölgenin gelişimi için ortak çalışmalar yapıldığını belirtti. Şuanda da Bergama ve Türkiye’nin büyük bir sorunu olan Çam Fıstığı hastalığının sebebinin bulunması için Bergama’da Ege Üniversitesi bünyesinde bir Çam Fıstığı Araştırma Merkezi kurulmasını gerektiğini ifade etti. Ürper: ” Türkiye geneline baktığımızda Çam Fıstığının hemen hemen tamamı Bergama’da üretiliyor. Kalan kısım ise yine Bergama’ya geliyor ve buradan pazarlara ulaşıyor. Bu pazar ise hastalıktan önce 200 milyon TL ye varan bir gelire ulaşıyordu, hastalık sebebiyle şuanda 30 milyon TL ye kadar düşüş gösterdi. Yakın zamanda oluşan bu hastalığın ve sonrasında oluşacak olan sorunların giderilmesi ve kalıcı çözüm bulunabilmesi için Bergama’da bir Çam Fıstığı Araştırma Merkezinin kurulması gerekli.” diye konuştu.
Orman Bakanlığı ile görüşülerek Araştırma Merkezi kurulabilir.
Prof. Dr. Candeğer Yılmaz: “Başta ağaç bir orman ürünü, bu sorunda biyolojik bir sorun biz de bu sorunu çözebilmek için elimizden geldiğince yardımcı olacağız. Küf ve böcek sorununun birlikte ele alınarak araştırılması gerekli. Orman Bakanlığı ile görüşülerek, Ege Üniversitesi, Ticaret Odaları ve Orman Bakanlığı’nın da içinde olduğu ortak bir protokol ile bu araştırma merkezinin kurulması kalıcı bir çözüm ve sonuca ulaşmamızı sağlar. Aynı zamanda üretimde mikroklimanın etkisinin çok büyük olduğunu düşünüyorum. Her alanın üretimi hakkında farklı uygulama yapılması gerekiyor. Bu nedenle araştırma merkezi fikrini çok doğru buluyorum.” dedi.
Ayrıca, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Bergama’da mantarcılığın gelişeceğini işaret etti. Mantarcılık bölümünün Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu’nda geçici olarak kapatıldığını şuanda mantarcılığa istekli olan kişilerden oluşan bir gruba eğitim verildiğini ve eğitim sonunda üretici sertifikası verildiğini belirtti. Önümüzdeki yıl için mantarcılık bölümüne kontenjan ayrıldığını ve mantarcılığı Bergama’da farklı bir boyuta getirmek istediklerini belirten Yılmaz: ”Bergama Belediyesi ve Ticaret Odası ortaklığı ile bu sektörü farklı boyutlara taşımak, teşvikler oluşturmak ve festivaller ile yörenin mantarcılıkla da tanınmasına katkı sağlamak istiyoruz.” dedi.