Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce 26 Şubat Salı günü Bergama Öğretmen Evi’nde düzenlenen 2013 yılı yatırım planlaması bilgilendirme toplantısında, Bergama’ya yeni bir endüstri meslek lisesi yapımı için alınan karar gereğince toplantıda bulunan her başkan, bu talebin altına imzasını atma sözü vermişti. Tüm oda başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının önde gelen isimlerinin “Bergama’ya tam donanımlı endüstri meslek lisesi istiyoruz.” demeleri üzerine her biriyle röportaj yapılıp tek tek görüş ve önerileri öğrenildi, talepler dile getirildi.

(27.02.2013)
Ak Parti İl Meclis üyesi Hakan Koştu:
Öğretmenevinde yapılan toplantıda da belirtmiştim. Milli Eğitim Müdürü bir çalışma hazırlamış Rapor halinde Ticaret Odası ile paylaşmış, yönetim kurulu başkanı Melih Kahraman da ilçede gerekli olan Endüstri Meslek Lisesi durumunu TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ na iletmiş. Artık bundan sonraki süreçte üst düzey girişim yapılması gerekli. Valilik görüşmesi sonrasında durum Tobb başkanına bildirilir. Ben, üzerime düşen ne varsa yapmaya hazırım. Önümüzdeki ilk İzmir İl Genel Meclis toplantısında ve parti içi genel toplantıda Bergama Ticaret Odası’nın hazırlamış olduğu dosyayla birlikte durumu il başkanımıza ve milletvekillerimize ileteceğim.

Ak Parti Bergama İlçe Başkanı Raşit Ürper:
Çok güzel bir proje hazırlanmış, bölgemiz adına ihtiyaç bakımından endüstri meslek lisesi ciddi bir öneme sahip. Kuzey Ege Limanı ve bölgemize gelecek olan İZBAN ile Bergama müthiş derecede hareketlenecek. Bir an evvel protokolün imzalanıp yapımına başlanması gerekir. Konuyla ilgili hazırlamış olduğunuz rapor ile birlikte Binali Yıldırım’a bu hususu özellikle ileteceğim, dosyayı sunacağım. Bölge milletvekilleri ile de görüşmelerimde önemle bu durumu belirteceğim. Umarım en kısa sürede olumlu sonuçlar elde ederiz.

Chp Bergama İlçe Bakanı İdris Yavuzyılmaz:
Süregelmekte olan il olma talebimiz var. Bu bağlamda Bergama’nın sanayi, turizm ve eğitim anlamında ileriye taşınması gerekiyor. İleri düzeye taşınacak eğitim için de geniş kapasiteli teknik ve endüstri meslek lisesinin Bergama’ya kazandırılması çok önemli. Bu lise, civardaki tüm sektörlere kalifiye elemanın yetişmesini sağlayacağı gibi, Bergama’mızda halen eğitim vermekte olan Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’na ve önümüzdeki yılda hizmet verecek olan 9 Eylül Meslek Yüksek Okulu’na öğrenci hazırlama işlemini görecektir. Aynı zamanda çok önemli bir ulusal yatırım olan Kuzey Ege Limanı için gerekli olan kalifiye elemanı yetiştirecek ve teminini sağlayacaktır. Bu bağlamda bu faydalı düşüncenin hayata geçirilmesinde ön ayak olan, emeği geçen Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Melih Kahraman’a, Bergama Belediye Başkanı Sayın Mehmet Gönenç’e ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz İlyas Duman’a ve diğer emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Biz de bu projeye gücümüz yettiğince destek olacağız. Bergama’da kamuoyunu oluşturmak ve gerekli makamlardan lobi çalışmaları yapmak amacıyla kurulacak olan heyette görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışacağız.

Chp İl Meclis üyesi Ahmet Baki Yetim:
İş yerleri artık kalifiye eleman alma adına kişinin yeterliliğinden önce diplomasına ve aldığı sertifikalara bakıyor. İşini ne kadar iyi bilirsen bil bu belgeler olmadan adım atamıyorsun. Benim başımdan yakın zamanda buna benzer bir olay geçmişti. Bir yakınım rüzgâr enerji güllerinde çalışmak için başvuru yapıyor, ancak ona meslek lisesi diploması ya da iş güvenliği sertifikasına sahip olması gerektiğini söylüyorlar ve işe almıyorlar. Ne iş olursa yaparım dönemi bitti. Sahip olduğumuz meslek lisesi hiçbir şekilde yeterli değil artık bölgemize. Bu projeye gönülden destek oluruz.

(28.02.2013)
Mhp Bergama İlçe Başkanı Özkan Karadiken:
Bergama için ne yapmaya çalışıyorsak hep bir şekilde yarım kalıyor. Her güzel proje için bir araya gelindiğinde bir süre hızla devam eden olumlu süreç bir anda sekteye uğruyor. Ben bunu eksik samimiyet ve inançtan dolayı olduğunu düşünüyorum. Raporuyla ve başvurularla olumlu devam eden bu projenin gerçekleşmemesinde görüyoruz ki her engelin başında bana göre aslında Bergama’nın il olmaması yatıyor. Tobb, bu zamana kadar hep illere okul yapmış. Biz il olsaydık okulumuz da olurdu, iş sahaları da kurulurdu, ulaşımdaki problemler de ortadan kalkardı, gelişmiş bir bölge olurduk. Biz her şeye rağmen Bergama’mız için fayda sağlayacak projeler adına ne gerekiyorsa yaparız, desteğimizi veririz. Her zaman ne konuşmuşsak hep arkasındayız.

Esnaf Kefalet ve Kooperatifi Başkanı
Süleyman Başsan:
Bergama’ya yapılması talep edilen Endüstri Meslek Lisesi için sarf edilen bu uğraşları taktire şayan olarak görüyorum. 2013 yılı Bergama okulları için şantiye görünümünde olacak. Kredi Yurtlar Kurumu’nun 500 kişilik yurdu, Atatürk Okulu düzenlemesi, Cemil Canan Çiçek Okulu düzenlemesi, Osman Nuri Öztürk Okulu düzenlemesi, İmam Hatip Okulu için yurt, tüm bu tablonun göstergesi olacak. Anadolu Ticaret Meslek Lisesi için Belediyenin ve mal müdürünün lise arsası yanında bulunan 1200 m.lik yeri vermesi de takdir gerektirir. Bergama’nın şu anki iş sahası durumu eskiye nazarla çok düşük. 20-25 yıl önce dışarıdan servislerle işçiler Bergama’ya gelirdi, şimdi servisle Bergama’dan işçi gidiyor. Bu güzel proje için neye karar verilirse üzerimize düşen görev nispetinde katkıda bulunmaya hazırız.

Bergama Belediye Başkanı
Mehmet Gönenç:
Meslek liseleri sadece ilçemizde değil ülke olarak da büyük sorun. Bergama’nın organize sanayi anlamında kalkınmasında ve gelişmesinde, lojistik, otomotiv ve teknik anlamda kalkınmada Endüstri Meslek Lisesi çok büyük bir ihtiyaçtır. Küçükkaya mevkiinde okul için 38 bin metre karelik alan söz konusu. Bunun 23 bin metre karelik alanı okul arazisi için hazır durumda. Bu alanın varlığı ile ve raporun altına atılacak toplu imzalarla TOBB’a gidilir. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese, başta Bergama Ticaret odası yönetim kurulu başkanı Melih Kahraman’a, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Duman’a, Kaymakam’a ve tüm oda başkanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Seneye açılacak olan 9 Eylül Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu üç bölüm için kontenjan açılacak. Bunlar İş Güvenliği ve İş Sağlığı Bölümü, İş Makinası Operatörlüğü Bölümü ve Bilgisayar Teknisyeni. Ondan sonraki yıl için de iki bölüm eklenmesi planlanıyor. Geri Dönüşüm ve Atık Teknolojileri il Lojistik Bölümü. Talep edilen meslek lisesi ile bütünlük ve devamlılık sağlama açısından büyük bir açık kapanacak. Bu sebeple iş birliği kurmak da çok önemlidir.

BERGAMA MESLEK ODASI BAŞKANLARI:
Terziler Odası Başkanı Yusuf Kurtuldu:
Endüstri Meslek Lisesinin Bergama’ya yapılacak olmasından gurur duyarım ve her türlü desteği sonuna kadar sürdürürüm. Bakırçay’ın kırsal bölge varlığının olması ve Kuzey Ege Limanı’ nın bu sınırlar içerisinde bulunması okulun değerini ve ona olan ihtiyacı iki katına çıkarır. Bergama Dikili ve Kınık adına böyle bir yatırımın Bergama’ya yapılmasına canı gönülden destekliyorum. Bu yatırımın başta devletimizin isteği doğrultusunda TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’ na, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Melih Kahraman’a, Belediye başkanımız Sayın Mehmet Gönenç’e, Ak Parti İlçe Başkanı Sayın Raşit Ürper’ e, Chp İlçe Başkanı Sayın İdris Yavuzyılmaz’ a, İzmir İl Valisi Mustafa Cahit Kıraç’a, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı’ ya, Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Duman’a, tüm sivil toplum kuruluşları başkan ve yöneticilerine sonsuz saygı ve teşekkürlerimi sunuyorum. Geleceğimiz için son derece önemli olan bu yatırımda biz meslek oda başkanları olarak gece gündüz yanlarında yer alacağımızı taahhüt ederiz.
Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Salim Söyler,
Berberler Odası Başkanı Vedat Yiğit,
Lokantacılar Odası Başkanı Ümit Atlam,
Kahveciler Odası Başkanı Kazım Kızılcıoğlu,
Marangozlar Odası Başkanı Hasan Çoban,
Şoförler Odası Başkanı Mehmet Kızıltaş,
Sergiciler Odası Başkanı Süleyman Türkoğlu ve
Demirciler Odası Başkanı Tuncay Akyol
Terziler Odası Başkanı Yusuf Kurtuldu’ nun yapmış olduğu açıklamaya katıldıklarını ve kendi isimlerinin de bu konuşmanın altında olmasını istediklerini ilettiler.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Haluk Demirağ &
Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Murat Yıldırım:
Türkiye’de %57.1 eğitim düzeyi lise altı ve çalışanların %43’ü lise-yüksek okul ve üniversite mezunu. Ortaöğretim kurumları arasındaki 2011-2012’de meslek lisesi eğitim oranı %47.95 idi ve Milli Eğitim Bakanlığı 2014 yılı için %50 büyüme hedefi koydu. Biz 2013 yılında bu hedefe ulaştık. Bunu belirtmekteki amacımız, elimizdeki bu kötü koşullar ve kıt kaynaklarla bile belirlenen hedefe ulaşmış olmamızdır. Şöyle ki; ilçemizde 13 ortaöğretim kurumu bulunmakta olup, toplam 5509 öğrenci öğrenim görmektedir. Bu öğrencilerin 2737’si (%50) Meslek Liselerinde okumaktadır. İlçemizdeki Meslek Liselerinde okuma oranı ülkemiz ortalamasının üzerinde olmakla birlikte; meslek liselerimiz ve fiziki koşulları incelendiğinde yeni bir endüstri meslek lisesi binasına duyulan ihtiyaç ortadadır. Yapılmasını istediğimiz yeni okul ile birlikte çıtayı çok daha yukarılara taşırız diye düşünüyoruz. Endüstri Meslek Liseleri için toplam 400 meslek dalı var Türkiye’de. Bu çok büyük bir rakam ve olanaktır. Denizcilik, Su Altı Kaynakçılığı, Yat Yapımı, Otomotiv gibi çok yararlı bölümler açılabilir. Konuyla alakalı olarak her gerekli raporu sizlere ulaştırmak üzere hazırlıyoruz. Kamuoyu oluşturma adına okul aile birliği başkan imzalarını da almamızda fayda olacaktır. Yeni yapılacak meslek lisesi ile birlikte şu anki lise binası boşalacaktır ve gerekli olan engelliler için kurs yeri haline gelecek ve Halk eğitim merkezindeki yer sıkıntısını ortadan kaldıracaktır.
Gerek ülkemizin ekonomisinin sürekli büyümesi, gerekse ticaret, sanayi ve turizm gelirlerinin artması nedeniyle her sektörde kalifiye elemana ihtiyaç bulunmaktadır.
Bakırçay bölgesinde yapılacak olan Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın faaliyete girmesinden itibaren limanda en az 10.000 kişinin çalışacağı, bölge nüfusunun da en az 5 kat artacağı öngörülmektedir. Bölgemizde ekonominin ve ticaretin gelişmesi için meslek liselerinden azami yararlanmak gerekmektedir.
Liman ve liman ticaretinden doğacak kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması, Bölge çocuklarının ve insanlarının buralarda çalışabilmesi, yeni alan ve dallar açılabilmesi için acilen ilçemizde bulunan Endüstri Meslek Lisesi ve Ticaret Meslek Lisesi binalarının yapılmasına; Sağlık Meslek Lisesine ek bina yapılmasına, İmam Hatip Lisesi pansiyonunun bitirilmesine de ihtiyaç duyulmaktadır. Aksi takdirde yetişmiş işgücü bölge dışındaki insanlardan karşılanacak olup, bunun da bölgemizdeki işsizlik oranı ve istihdam için olumsuz olacağı düşünülmektedir.

Begiad Başkanı
Mahmut Sağlık (Tahir Erdoğan)
Bergama Ticaret Odası projesi olan bu güzel yatırım ile bölgemize gelecek göçü de engeller. Bu uğurda üzerimize ne düşerse yaparız. Bergama Ticaret Odası’na yaptığı çalışmalardan ötürü teşekkür ederiz. Kuzey Ege Limanının açılması itibari ile İzmir’de en fazla meslek lisesi ihtiyacı olan yerdir Bergama. İzmir zaten güçlü, örneğin Ebso başkanı kendi başına bile bir okul yapabilir ama Tobb’ un destek sağlaması gerekli olduğu en önemli kilit yer, ihtiyacın çokluğu ve imkânın yokluğu bakımından Bergama’dır.

(01.03.2013)
Basiad Başkanı
Halil Gider:
İlçe milli eğitim müdürü başkanlığında çok faydalı bir toplantı yapılmış ve başkanlardan tam destek gelmiş. Bize de bölgemiz adına böyle güzel bir proje için ne gerekiyorsa yapmak düşer. Nitelikli eleman bulabilmek özellikle sanayi bölgemiz için büyük sorun. Şu anda bile işlerimizde çalıştırılacak kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz. Örneğin ben işimde gerekli olan kepçe operatörünü Bergama’da bulamamıştım, mecburen başka yerde aradım ve Menemen’den bulabildim. Bergama’da kepçe operatörü çok ama sertifikalı operatör hiç yok. Bu büyük bir sorun. Hele ki Kuzey Ege Limanı tamamlandığında bu sorunlar çok daha büyüyecek. Dış göçü engellemek ve bölgemizden iş gücü sağlayabilmek için projedeki Endüstri Meslek Lisesi yapım talebinin protokol aşamasına getirilmesi gerekir.

OKUL AİLE BİRLİĞİ BAŞKANLARI:
Bergama İmam Hatip Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı
Ali Savurkaç:
Meslek liselerindeki eğitimin teorikten pratiğe geçmesi bölge kalkınması için çok önemlidir. Kuzey Ege Limanına ihtiyaç nispetinde ara elemanın hızlıca yetiştirilmesi gerekir. Limanın açılmasına az bir süre kalmış olması da bu okulun en kısa sürede inşasının başlamasını gerektirir. Biz okul aile birliği olarak her türlü desteği vermeye hazırız.

Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı:
Nejla Çullu:
Şu an başkanı olduğum liseye ilk gittiğimde binanın çok eski olması, karmaşık yapısı ve göze çarpan eksiklikleriyle anladım ki Bergama’ya yeni ve tam donanımlı bir endüstri meslek lisesi büyük ihtiyaç. Bu amaçla Ticaret Odası başkanının böyle bir proje yürütmüş olmasından dolayı çok teşekkür ederiz. Çocuklarımız o okulda ziyan oluyorlar. Eğitim ve alınan teorik bilgiler hep havada kalıyor. Yapılması istenen okulun konteynır limanı için de çok önemi var.

Göçbeyli ÇPL Okul Aile Birliği Başkanı:
Bekir İçöz:
Okulumuzda yalnızca Bilgisayar bölümü var. Bölge istihdamını karşılayacak olan yeni ve tam kapasiteli bir meslek lisesinin ihtiyacı tam manasıyla ortada. Gerekli olan ne gerekirse yaparız, okul isteği için imzamızı atarız.

Mesleki Eğitim Merkezi Okul Aile Birliği Başkanı:
M. Emin Aydın:
Fevzipaşa mahallesindeki merkezimizde Kooperatif, Kaynak, Tesisat, Aşçılık ve Torna bölümleri var, eğitim sonrasında başarılı olanlara kalfalık, ustalık belgesi veriyoruz. Bölge kalkınması açısından şimdiki meslek lisesi de eğitim merkezimiz de yeterli gelmiyor, hele ki limanın faal hale gelmesiyle ihtiyaç çok daha fazla artacak. Bu sebeple Bergama’ya yeni bir endüstri meslek lisesi istiyoruz.