Kuzey Ege sorunları ve çözümleri CHP İzmir Milletvekili Adaylarına anlatıldı.
Bergama Ticaret Odası Sosyal Tesisleri’nde Kuzey Ege Sorunları ve Çözümleri konulu toplantı İzmir CHP 2. Bölge Milletvekili Adayları Zeynep Altıok, Zekeriya Temizel, Kamil Okyay Sındır, Ali Engin, Nurgül Uçar, 1. Bölge Milletvekili Adayı Turgay Bozoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper’in Kuzey Ege Sorunları ve Çözümleri konulu sunumunda ilk konu Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıydı.
Tüm Dünyada Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına yapılan yatırımın hızla artmakta olduğunu dile getiren Ürper, “Ancak Türkiye’ye baktığımızda bu sektöre yapılan yatırım ve elde edilen gelir çok düşük bir düzeyde. Bu nedenle ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılacak olan yatırımlarda tüm Organize Sanayi Bölgelerinde 5. Derece Teşvik uygulaması gerekmektedir” dedi. Toplantıda Kozak yolu sorununa da değinen Ürper, Kozak yolunun elverişsizliği nedeniyle Ticaret Odası üyelerine daha rahat ve kullanışlı bir yol gerektiğini kaydederek bu yolun değişmesiyle tarihi eserleriyle önde gelen şehrimizin dokusuna bu yol sebebiyle gelen tahribatın engelleneceğini söyledi.
Bir diğer sorunun da doğalgaz olduğunu söyleyen Ürper, “Doğalgaz Aliağa’ya kadar geldi. Ancak bölgemizde henüz bu hizmet sağlanmamaktadır. Dönem koşullarına bakıldığında ülkenin ve de bölgenin gelişimine katkı sağlamak için Ege Kentleri olan Bergama, Dikili ve Kınık’a da bu hizmetin sağlanması gerekmektedir” diyen Ürper konuşmasına şöyle devam etti: “Bölgemizden öte Ülkemizin bir diğer sorunu da Kozak Çamfıstığı. Son dönemde bölgemizde yetişen çam ağaçlarında sebebi henüz tam belirlenemeyen bir hastalık var. Bu hastalık sebebiyle yılda 200 milyon TL yi bulan gelir kaynağı yıllık 20 milyon TL ye kadar düşmüş durumda. Ülkemize doğal olarak gelen bu gelirin bu gibi sebeplerle daha da gerilere gitmemesi için bölgemizde kurulacak bir Çamfıstığı Araştırma Merkezi kurulması gerekmektedir. Bu merkez sayesinde ağaçların durumu her yıl kayıt altına alınacak ve bu kayıtlar sayesinde oluşabilecek olası bir tehlikeye karşı önceden önlem alınabilecek” dedi. Eczacılığın doğduğu kent Bergama’da bir Eczacılık Fakültesi’nin de kurulması gerektiğine değinen Ürper, Bölgenin turizmi için tarihi yapıların restorasyonuna ve çıkan tarihi eserlerin sergilenmesi için yeterli olmayan Müze’nin bir ikincisinin açılması gerektiğini belirtti.
İZBAN’ın Bergama’ya kadar gelmesi projesinin bir an önce hayata geçirilmesi konusuna da değinen Ürper, sunumunu sonlandırdı.
Ürper’in sunumunun ardından söz alan CHP İzmir 2. Bölge 3. Sıra Milletvekili Adayı Zekeriya Temizel, “Yenilebilir enerjide 5. Derece teşviklerden yararlanılması için gerekli izinlerin sağlanması için çalışmalarımız var. Bunun üzerine bazı sektörlerde de bu teşvikleri vereceğiz. Çünkü stratejik olarak büyük öneme sahip bazı bölgeler var bu bölge de onlardan biri. Yeşil teknolojiyi geliştirmek için hazırlamış olduğumuz projeleri seçimlerin ardından hemen işleme alacağız” diyen Temizel, teknolojiyi destekleyecek kalifiye eleman için oluşturulacak eğitim uygulamalarından bahsetti. Ülkede tütün, pamuk gibi ürünlerin üretiminin neredeyse bittiğini ifade eden Temizel, tarım sektöründe yerini kaybeden önemli ürünler için de çalışmalar yapıldığını söyledi. Dünyada teknolojinin hızla ilerlediğine değinen Temizel, “ Türkiye’de üretilen ürünleri teknoloji ile birleştirerek çeşitliliği arttırabilir ve katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkarabiliriz” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Toplantıda söz alan Turgay Bozoğlu, “CHP’nin hazırlamış olduğu dört ayaktan oluşan projeyi seçimlerden sonra uygulayarak Türkiye’nin AB ülkeleriyle eşit düzeyde refah sağlayacağını belirtti.