Bergama Ticaret Odası’nın organizasyonunu yaptığı Bergama Öğretmen Evinde gerçekleşen Kuzey Ege Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu toplantı MHP İzmir 2. Bölge 1. Sıra Milletvekili Adayı Ahmet Kenan Tanrıkulu, MHP İzmir 2. Bölge 2. Sıra Milletvekili Adayı Murat Koç, MHP İzmir 2. Bölge 5. Sıra Milletvekili Adayı Yalçın Koçyiğit, MHP İzmir 2. Bölge 12. Sıra Milletvekili Adayı Nuri Çiftçi, Bergama Ticaret Odası Meclis Üyelerinin ve Meslek Odaları Başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Kuzey Ege Sorunları ve Çözüm Önerili konulu sunumunda öncelikle Bergama Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgi verdi. Sunumun başında yenilenebilir enerjiye dikkati çeken Ürper, yenilenebilir enerjiye olan yatırımın çok düşük düzeyde olmasından dolayı yenilenebilir enerji parçalarında olan dışa bağımlılığımız nedeniyle her yıl 33 milyar dolar cari açığın olduğunu belirtti. “Türkiye’nin enerjisinin büyük çoğunluğu doğalgaz santrallerinden gerçekleşmekte. Yenilenebilir enerjiye en fazla yatırım yapan ülke ise Çin. Yenilenebilir enerji yatırımında Türkiye olarak Dünyadaki yerimiz çok küçük. Ancak amacımız Türkiye’de bu yatırımı arttırmak. Bu amacımızı gerçekleştirmek için de Türkiye’de tüm Organize Sanayi Bölgelerinde Yenilenebilir Enerji Sektörüne yapılacak yatırımlarda 5. derece teşvikten faydalanılmasını istiyoruz. Bu uygulama başladığında bölgemize yatırım yapmak isteyen iki büyük firma var.”diye konuşan Ürper, Kuzey Ege Limanı’nın geleceğinin belirlenmesi gerektiğini, stratejik bir nokta olan limanın en kısa zamanda tamamlanmasıyla Türkiye’nin gelecekteki hedeflerde büyük önem taşıdığını ifade etti.
Kuzey Ege Sorunlarından bir diğeri de Kozak yolunun yetersizliğiydi. Taşımacılığa elverişli olmayan bu yol aynı zamanda tarihi dokusuyla öne çıkan Bergama’nın dokusuna zarar vermekte olduğunu söyleyen Ürper, Kozak yolunun acilen değiştirilerek hem lojistik şirketlerinin sorunlarının giderilmesi hem de tarihi dokuya daha fazla zarar verilmemesi gerektiğine dikkati çekti.
“Aliağa’ya kadar gelen İZBAN’ın Bergama’ya gelmesi için çalışmaların bir an önce başlatılması gerek. Burada birçok lojistik şirket var bu hattın yanında gelecek olan yük treni de buradan yurtdışına açılan kapımız olacak ve bu sayede taşımacılık ve ticaret daha kolay bir hal alacak. Bu hatların bölgemizde olmaması çok büyük bir eksikliktir.”sözlerini ifade eden Ürper, Doğalgazın da Aliağa’ya kadar gelerek halen bölgemize ulaştırılmamış olduğunu ve bu nedenle Bergama, Kınık Organize Sanayi Bölgelerine yapılacak yatırımlara olumsuz etkide bulunduğunu belirtti.
En önemli sorunlardan biri olan Kozak Çamfıstığını en yakın zamanda çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Ürper: “Kozak Çamfıstığı üretiminin ülke genelinde %90’ı Bergama’da çıkmaktadır. Aynı zamanda fıstığın pazarı burada belirlenmekte ve buradan pazarda yer bulmakta. Ancak son zamanlarda oluşan hastalık nedeniyle yıllık 200 milyon TL gelir getiren bu ürün yıllık 20 milyon TL’ye kadar düşmüş durumda. Biz bu hastalığı keşfetmek için birçok çalışma yaptık. Ancak henüz net bir sonuç elde edemedik bunun en temel sebebiyse bu önemli ürün için bir araştırma merkezi olmayışıdır. Katma değeri çok yüksek olan bu doğal ürün için bölgemizde bir Çamfıstığı Araştırma Merkezi kurulmasını istiyoruz. Zeytin ve Fındık Araştırma Merkezi var neden fıstık araştırma merkezi olmasın. Bu gibi sorunlarla tekrar karşılaşmamak için bu merkez acil olarak gerekmektedir.”diye konuştu.
Pamuk üretiminde geçmiş yıllara oranla büyük bir düşüşün olduğunu söyleyen Ürper, bölgemizde yetişen pamuk dünyanın en kaliteli pamuğu olduğunu ancak teşvik yetersizliğinden dolayı üretiminin çok büyük ölçüde düştüğünü bu nedenle ithal edilen pamuğun yıllık 1.5 milyar TL dış ticaret açığına sebep olduğunu belirtti. Ürper, pamukta gerekli teşviklerin yapılmasıyla bu rakamların çok daha düşük miktarına yeterli pamuk üretimi yapılabileceğine dikkat çekti.
Eğitimin günümüzdeki öneminden bahseden Ürper bölgelerin özelliklerine göre bölümler açılması gerektiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti: ”Galen Bergama’da yaşamış ve Eczacılığı keşfetmiş bir bilim adamıdır. Bergama’da doğan bu bilimdalının bu bölgede devam etmesi ve büyümesi için bir Eczacılık Fakültesi kurulmasını istiyoruz. Aynı zamanda fiziki yapısıyla denizciliğe müsait olan Dikili’de bir denizcilik yüksekokulu kurulmasını istiyoruz.”diye konuşan Ürper, son olarak bölgenin turizmine dikkati çekti. “Kazı ve restorasyon çalışmaları tarihi turizmiyle önde gelen bölgemizde çok yavaş ilerlemekte. Bu da turizm potansiyelimizi olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda yeni çıkarılan tarihi eserlerin sergilenmesi için şuanda var olan müze yetersizdir. Turizm potansiyelini olumlu yöne çekmek için restorasyonların hızlanması ve yeni bir müze inşası gerekmektedir.”diye konuştu.

Ürper’in sunumunun ardından söz alan İzmir 2. Bölge 1. Sıra Milletvekili Adayı Ahmet Kenan Tanrıkulu: “Öncelikle bugün burada mesleki odalarla ve iş insanlarıyla buluşmamızı sağlayan Ticaret Odası’na teşekkürlerimi sunuyorum. Buraya gelirken merkezde birçok alışveriş merkezinin olduğunu gördüm. Bu alışveriş merkezleri esnafa vurulmuş bir darbedir. Rekabet şartları tekele gelmiş durumda. Şehir içinde bunlara izin verilmemelidir. Burası bir tarım, aynı zamanda turizm kenti. Ancak sanayisi olmayan bir bölge gelişemez. Biz 4 yıl önce geldiğimizde bu sorunu gördük ve Organize Sanayi Bölgesinin kurulumunu sağladık. Çevre il ve ilçeler sanayi ile büyürken burada teşvik uygulamasının yetersiz olmasından dolayı büyük bir sıkıntı yaşanmakta. 4 yıl önce buraya geldiğimizde buradaki sorunları belirleyip çözüme kavuşturduysak şuanda da şimdiki sorunları Ankara’ya taşıyıp yine çözüme kavuşturacağız. ” sözlerini ifade etti.
Tanrıkulu, Bergama’da sadece bir fakülte değil bir üniversitenin olması gerektiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti. “Bu bölge il olmaya uygun bir konumda buraya aynı zamanda bir havaalanı yapılmalı. Kuzey Ege Limanı durmuş durumda, neden durdu bunun en yakın zamanda sonuçlanması gerek. İZBAN’ın çoktan gelmiş olması gerekmekteydi. Burası Kuzey Ege’nin yıldızı, bu bölge ayrıcalıklı olmalı. Üniversite, liman, havaalanı, İZBAN ve yük treni kurularak lojistiğin güçlendirilmesi gerek.”dedi. Bölgenin özelliklerini öne çıkaracak ticari değeri olan objeler için kooperatiflerin kurulması gerektiğine dikkat çeken Tanrıkulu konuşmasını sonlandırdı.