Bergama Ticaret Odası’nın yakın takibinde olan zeytin ağaçlarındaki kuruma problemi ile ilgili Tarım Bakanlığı’na bağlı Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde görevli Dr. Nurhan Varol, Halil Topuz ve Serkan Kaptan’dan oluşan heyet inceleme için Bergama’ya geldi.

Bergama Ticaret Odası’nda, kuruma probleminin yoğun olduğu bölgeler ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantı sonrasında Oda Genel Sekreteri Gülay Koç, Yönetim Kurulu Danışmanı Saffet Dündar ve Bozköy muhtarı Hüseyin Duymaz’ın öncülüğündeki heyet Bozköy, Karahıdırlı köyü ve Zeytindağ’daki kuruma yaşanan ağaçlara incelemelerde bulundu.

Zeytincilik Araştırma Enstitüsü görevlisi Halil Topuz yaptığı açıklamada ‘’ kuruma sorunun kaynağının verticillium dahliae (solgunluk) olduğunu tespit ettik. Genellikle zeytin bahçelerinde önceden ekili ürün ile hastalığın ilişkisi vardır. Verticillium solgunluğu özellikle geçmişte pamuk ve sebze vb. ürünlerin yetiştirildiği zeytinliklerde yüksek oranda görülür. Toprak işleme ve sulama şeklinin hastalığın seyri üzerinde etkisi büyüktür . Çok yaygın olmamak ile birlikte incelenen ağaçların bir kısmında da dal kurutan böceğine rastlanmıştır ’’ diye belirtti.

Bergama Ticaret Odası’nın öncülüğündeki heyet, Karahıdırlıköyündeki zeytin ağacı sahiplerine kurumanın nedeni olan verticillium solgunluğu ve mücadele yöntemleri hakkında bilgilendirme de bulundu.

Halil Topuz verticillium solgunluğunun mücadelesinde, Solarizasyon uygulamasının etkili bir yöntem olduğuna dikkat çekerek “En uygun dönem sıcaklığın en yüksek olduğu Temmuz-Ağustos aylarıdır. Uygulamadan önce ağaçların taç kısmı ışığı geçirecek şekilde budanmalıdır. Daha sonra ağaçlar yeterli miktarda su ile sulanıp toprak iyice doyurulduktan sonra, ince şeffaf naylon örtü ile ağaç çevresince toprak yüzeyi kaplanmalıdır. Naylon örtü 8-10 hafta kapalı kaldıktan sonra kaldırılmadır’’ dedi.
Zeytincilik Araştırma Enstitüsü görevlileri elde ettikleri bulguları rapor halinde Bergama Ticaret Odasına sunacaklarını belirttiler.