14 Nisan 2009 tarihinde Bergama Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonunda, BERTO Üyesi işadamları ile tarım işletmecileri ve sanayicilere rüzgar enerjisi konusunda bir panel düzenlendi.
“Rüzgar Enerjisi ve Tarımsal Uygulamalarda Verimliliğe Etkisi” konulu panelde, rüzgar türbini üreten, bir yerli firma olan “NORTHEL” Genel Müdürü Cem Yalçın son yıllarda kullanımı hızla artan rüzgar enerjisinin kullanımı ve diğer enerji türlerine karşı olan avantajlarını anlattı.

Tarım ve sanayi kesiminden yoğun bir işadamının katıldığı toplantının açılış konuşmasını Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Melih Kahraman yaptı.
Kahraman’ın sunuş konuşmasının ardından kürsüye gelen NORTHEL A.Ş Genel Müdürü Cem Yalçın slayt destekli sunumunu gerçekleştirdi.
Firması hakkında kısa bir bilgi sunan Genel Müdür Cem Yalçın “Dünyada son yıllarda hızla gelişen rüzgar enerjisi ve kullanımı konusunda her ülkenin kendi teknoloji ve bilgisini kendi bünyesinde tutarak dışarı vermediğini ve kendilerinin TÜBİTAK’ın da desteği ile son beş yılda rüzgar enerjisi ve rüzgar türbini üretimi konusunda önemli bir noktaya geldiklerini” belirtti.
Ürün grupları hakkında bilgi veren Cem Yalçın 500 watt ile 2 kw ve
2.2 kw ile 500 kw arasında değişen iki ürün grubuna sahip olduklarını belirterek ürün gruplarının yüzde 97 oranında yerli üretim ve patentli olduğunu söyledi.
Rüzgar türbini ile enerji üretiminde artık akü ile enerji depolamanın asgariye indirildiğini bu yüzden maliyet yönünden büyük bir avantaj oluştuğunu söyleyen Cem Yalçın “Şehir şebekelerine doğrudan enerji akımı sağlayan rüzgar tribünlerinde akü kullanımı sıfırlanmıştır” dedi
Rüzgar enerjisinin ekonomik, yeni ve yenilenebilir bir enerji olduğunu söyleyen Yalçın “rüzgar enerjisi öncelikli olarak tarım, sanayi ve evsel olmak üzere tüm alanlara girmiş durumdadır. Rüzgar türbini ile enerji üretiminde ara madde kullanımı ve atık madde yok. Gürültüsüz ve ekonomik bir enerji üretimi var” şeklinde konuştu.
Rüzgar türbini ile elde edilen enerji yatırımının geri dönüş süresinin maksimum 5 ile 8 yıl arasında olduğunu yüzde 50’ye varan devlet desteği ile bu sürenin 4 yıla kadar indiğini vurgulayan Genel Müdür Yalçın “Sistemin ekonomik ömrü ise 50 yıl kadardır” dedi.
Saatteki hızı 30 kilometreyi aşan rüzgardan enerji üretimi konusunda optimum verimin alınacağını söyleyen Yalçın “Bergama’nın, Türkiye’nin rüzgar haritasında iyi bir yerde olduğunu bu tür tribünlerin kurulması açısından da ideal yerler arasında olduğunu” ifade etti.
Rüzgar enerjisinin tarımda sulama, seracılık, iyonize su kullanımı, aydınlatma ve ısıtma, tarımsal alet kullanımı ve paketleme alanında kullanılabileceğini söyleyen Yalçın “Rüzgar enerjisini devletin satın almaya başladığını da ” açıkladı.
Rüzgar enerjisinin ışıkla bitki geliştirmeye çok uygun olduğunu bu yüzden başta seracılık olmak üzere tarımsal bitki ve ürün üretiminde çok önemli olduğunu vurgulayan Yalçın enerji kullanımında yüzde 80 avantaj sağlayan rüzgar enerjisinin ürün geliştirmedeki avantajlarının da iyonize su kullanım ile verimliliğin arttığını, sağlıklı ve raf ömrü daha uzun ürünlerin yetiştirildiğini, kimyasal kullanımın çok azaldığını, üründe klor kullanımına göre daha iyi kloruma sağladığını” söyledi.
Rüzgar enerjisi sağlayacak türbin kurulumunun SİT bölgesi veya ÇED raporu gerektiren bir alan değil ise herhangi bir izne tabi olmadan yasal mülkü rahatça kurulabileceğini söyleyen Yalçın “Finansman konusunda da oturuma katılan Ziraat Bankası Şube Müdürü Ali Kahya’nın soruları doğrultusunda açıklamalarda” bulundu.